Aktivne i pasivne gume

Iako naslov izgleda idiotski zbunjujuće, u toku ribolova se pokaže da su ove dve vrste „rada” silikonaca neophodne za uspešan lov u različitim situacijama, koje mogu da se smenjuju u toku dana. Kao što je poznato mnogima, i bela riba u toku dana radije (ili isključivo) uzima jednu vrstu mamca; npr. glistu par sati, a posle toga neko vreme samo hleb. I oko toga se ribolovci ne traumiraju previše; jednostavno promene nekoliko mamaca dok ponovo ne počne da „radi”. Varaličari, takođe, menjaju varalice, ali nisam primetio da redovno koriste neaktivne silikonce. U glavnom se orijentišu na promenu boje i/ili veličine gumice, često menjajući otežanje i brzinu prezentacije, što zna da da rezultate, ali ne uvek… Mnogo se pisalo i govorilo o raspoloženju (mod-u) grabljivica i prezentacijama potrebnim da se nagovori na saradnju, ali nije previše isticano da i neki tipovi varalica imaju mnogo veći značaj u tim, nestandardnim situacijama.

Punekad, a većina varaličara je to videla svojim očima, riba se sklanja od varalice koja proizvodi vibraciju, čim je oseti u blizini. To je negativni ili negativno/neutralni mod, koji se događa svim živim bićima, a može se okarakterisati kao pasivan odmor ili prosto, dremanje… To može da traje dosta sati u toku dana, pa često taman onoliko vremena koliko imamo na raspolaganju za ribolov! U okviru tog (pasivnog) vremena postoje razlike u ponašanju koje rezultiraju minimalnom zainteresovanošću za plen koji mora da bude „laki zalogaj”. Bez suvišnih pokreta i mnogo vibriranja… Nema jurnjave za plenom… U tim situacijama su najbolje rezultate davale varalice koje nemaju vibraciju, samo pokazuju oblik nečega što se sporo, skokovito kreće  pri dnu i/ili podrhtava u mestu… U ovim situacijama se pokazalo da veći (čak začuđujuće veliki) no-action silikonci tipa pin-tail, senko-stick ili „laste”, daju više nego dobre ulove u radu na dubljim mestima (odmorištima) vertikalnom prezentacijom iz čamca koji se (poželjno) kreće tek malo sporije od brzine toka vode, ili na stajaćicama, brzinom kojom vetar  pomera čamac… To su situacije u kojima i drop-šot ili jig-rig zna da pokaže zašto ima zavidnu slavu… Ovo su tipične zimske prezentacije, za ribu nagomilanu na malom prostoru, obično po rupama-zimovnicima, u neutralno-negativnom modu, neraspoložena da juri bilo kakvu hranu. I sa obale je moguće veoma uspešno loviti grabljivice na no-action silikonce, ako im se plasiraju na mesta gde se odmaraju i ako prezentacija nije agresivna. Bitno je varalicu zadržati blizu ribe u što dužem periodu, sa što manje konkretnih pokreta. Slično ribolovu na suspending voblere, gde je bitno da se pogodi dubina i minimizira pokretanje, a dekor i veličina nisu u igri… Sa gumicama treba pretražiti izgledna mesta, sporo, uz pokretanje varalice titrajima vrha štapa i etapno prolaženje preko zanimljivije teritorije… To ne plaši ribu, a može i onu potpuno nezainteresovanu da malo razbudi, naročito ako je guma sa atraktorima… Moje iskustvo sa neaktivnim varalicama je da su veoma efikasne, a možete ih upotpuniti čuvenim ruskim parolonima i mandulama, koje možete i sami napraviti (i dobro namirisati) za veoma kratko vreme. Sve ima na net-u, naravno…

U glavnom, koristite kraće i osetljivije štapove zbog lakše manipulacije, minimalno potrebnu nosivost struna da bi mogli da koristite manje težine olovnih glava (a još bolje čeburaški), uzdajte se u znanje (a ne silu) i računajte da je riba i manje borbena u tom modu (a naročito zimi).

Puno sreće svima…

Real Santa Claus carrying big bag full of gifts