Bomber model A

long A

Kod nas verovatno najpoznatiji američki proizvođač varalica, član korporacije PRADCO. Moje prvo iskustvo sa voblerima je vezano za Rapalu Original i Bomber Long A, pa ih svrstavam u grupu arhetipskih varalica kojima se stalno vraćam, sa godinama iskustva stalno dodajem neku drugačiju prezentaciju i ne nalazim da ih je pregazilo vreme.

Model A je nastao davne 1960, i do danas nije pretrpeo nikakve promene izuzev bolje plastike i udica, a neki modeli su doslovno identični onima od pre pola veka. Postoji nekoliko grupa modela A, Fat A, Flat A, Square A, Long A, Deep Long A i suspend Pro Long A, a svi su nastali modifikacijom osnovne linije Long A, klasične izdužene forme ribice, uobičajene hrane grabljivica.

Long A ima vrlo široku ponudu veličina, dekori su za sve uslove i vrste grabljivica, uključujući i one fantastične. U novijoj ponudi su, meni omiljeni, suspending Pro Long A koje stavljam ispred mnogih stvarno odličnih japanskih voblera, a  izjednačavam sa Rapala Husky Jerkom ili Megabassom 110. Svaki od njih je u nekom segmentu najbolje što nude veliki proizvođači, a višedecenijska odlična prodaja ih sigurno svrstava u vrh po lovnim osobinama.

1 final

Model A, poznata kruškica; više veličina, nekoliko dubina zaranjanja, lovac svega što pliva; moji favoriti za štuku i bassa. Najbolje ulove sam imao na 4A i 6A na plićim vodama tako što se vobler sa par brzih namotaja čekrka zaroni i onda pusti da izroni skoro do površine, pa opet… Bilo je fascinantno gledati štuku ili bassa kako se dižu za varalicom i gutaju je u okretu. 4A je u tom segmentu nešto najbolje čime sam lovio. Dosta smuđeva je ulovljeno na 2A, 6A i 7A, a za pretraživanje dubljih odseka i rubova napera ili dubljih virova i za lov somova 8A je pravi izbor.

B2

Flat A je još jedan u gami A modela. Proizvodi se u jednoj veličini sa dva tipa kljuna (pakte), plitko i duboko. Odlično se zabacuje, ima nešto finiju vibraciju, znatno usporenije izranja i lako se pokreće na rad. Izuzetno uspešan u lovu smuđa, štuke i soma. Za pokrivanje dve vrlo česte dubine; oko jednog i dva metra. Moje iskustvo daje blagu prednost pri lovu u stajaćim vodama; smuđ, štuka, bass…

Osnovna prednost Bomber varalica je u velikoj otpornosti kvalitetnog polikarbonata, odličnoj opremi i velikom izboru modela, za sve situacije i dubine, za razne tehnike varaličarenja.

Pozdrav  crna

Ostavite odgovor