CD Orka

1-horz

Nešto iz jeftinje ponude Composite Developments, zamena za jedan od starih štapova koje sam koristio u (sve češćem) street fishing-u. Za voblere (najčešće manje dubokoroneće), srednje teške glavinjare (približno 10-20gr.) i lakše jigove (max. 3/4 oz.) U opciji su bila dva blanka, 35 i 50gramski, dužine 8 stopa (244cm). Naravno, razmišljao sam o oba, lepo bi to bilo, ali mogao sam da uzmem samo jedan… Igrom slučaja na raspolaganju je bio 35gramski model, nežnija varijanta Blue Rapida, skoro kao novi Extra sense. Ranije sam probao „fabrički” 35gramac dužine 9 stopa i svideo mi se, pa se nisam dvoumio jer inače češće koristim kraće štapove. Blank je građen kao BR, umerenog konusa, smole su standardne, modul grafita nešto niži nego kod ova dva sa kojima sam vršio poređenje. Imao sam utisak da će štap biti „življi” u vršnom delu, kao da je realna t.b. ispod 25gr., ali prilikom test-montaže jednostopalnih karika (čak nešto težih od Fuji Alconite), štap je pokazao veći stepen otpora od očekivanog, pa bi mogao da se svrsta u grupu dobrih „uncaša”, MH snage, akcije Fast, najsličniji nekom dobrom salmon štapu.

Štap je sklopio beogradski majstor Zoki, standardno, jednostopalnim Alconite provodnicima u srednje gustom rasporedu (da ne usporimo previše blank), 7+1, u veličinama od 25 do 7mm. Montiran je dvodelni EVA rukohvat i najmanji mogući Fuji DPS reel seat, veličine 16, sasvim dovoljan za standardne spin čekrke veličine 3-4000; snaga je Medium Heavy, optimalno za korišćenje pletenica u rasponu od 10-20 lb., ili 0,12-0,18mm (u zavisnosti od vrste označavanja).

Boja blanka je mat siva sa vrlo diskretno dodatim gliterima što daje mogućnosti raznih kombinacija konca i provodnika. U mom slučaju to je bilo crno-diskretno.

Izlazak na vodu je pokazao da je „suva” procena bila korektna, a neke osobine su prevazišle očekivanja. Osetljivost je izvanredna, bolja nego što sam očekivao! Energija zabačaja (i daljina koja se postiže) je velika, pa nisam primetio da gubim nešto primetno u odnosu na BR 8-32gr, koji je duži oko 8cm i ima veću krutost u srednjem i (naročito) donjem delu. Imam utisak da se manji i srednji vobleri lakše zabacuju zahvaljujući nešto savitljivijem vrhu, što se vidi i sa manjim glavama i glavinjarama. Optimalne radne težine su u rasponu od 5 do 25gr., a otpor pri radu sa takvim težinama vrh sasvim korektno isprati, uključujući i onu famoznu (meni vrlo bitnu) krutost srednjeg dela, koja omogućava pokretanje jig-a ili glavinjare „iz zgloba”, kratkim trzajem koji pomaže spašavanju od kačenja- naročito prilikom jigovanja.

Štap je nešto drugačiji od Blue Rapid-a (slične t.b.) i omogućava rad sa manjim težinama, što ga svrstava u dosta univerzalne alate, pogodne i za tekuću i za stajaće/sporotekuće vode. Mislim da će dobro zameniti Lamiglass Certified pro (8’9”MT) u lovu bucova i smuđeva na voblere, swimbaite i manje/srednje glavinjare, a u nuždi će biti i bass/pike štap prilikom lova sa obale, veoma osetljiv i snažan koliko treba da se savladaju svi uobičajeni primerci (čak i sa vrlo obraslih terena), da ne pominjem koliko je lagan, kao stvoren za višečasovno bacanje varalica raznih težina i vrsta… Na balans štapa najveći uticaj ima dužina rukohvata, u ovom slučaju gornji kraj haltera je na 40cm, ne prelazi prosečnu dužinu podlaktice, a omogućava dvoručne zabačaje…

Jači model je istovetnog konusa, debljih zidova i nešto šireg obima, primetno veće težine, označen je kao Heavy. Sudeći po ovom koji je kod mene, 50gramski model je za znatno grublji ribolov, lov iz čamca težim jigovima i glavinjarama, za lov srednjim jerkovima i swimbaitima, kašikama, spinnerbaitima…

crna

Ostavite odgovor