CD Orka H

 

Posle dobrog utiska Orke MH (10-35gr.), na red je došao i 50-gramski model, koji zbog znatno veće snage daje mogućnost ribolova u uslovima povišenog vodostaja, potrebe za brzim (nasilnim) vađenjem ulovljene ribe, ili upotrebe težih jigova/glavinjara… Ovoga puta sam se odlučio za dužinu 8’6” (2,60m.) zbog univerzalnosti.

Štap je još uvek u režimu probnog rada, fazi koja često pokaže neočekivane rezultate, ali već je dovoljno „istrpeo” da bi me iznenadio. Jedna vrlo moćna alatka, primerena velikim, najvećim primercima smuđa, štuke i bucova i srednjim somovima. Zahvaljujući dobrim konstruktorima, od standardnog grafita je izvučena maksimalna brzina i snaga, živost i osetljivost vršnog segmenta uz veoma jak srednji i donji deo. Konus je prilično izražen, ali ne kao kod flippin’ štapova. Dosta materijala je otišlo u donji deo, debeli zidovi i dosta široki prečnik daju veliku snagu, a nešto niži modul grafita omogućava bolje ponašanje u ekstremnim uslovima savijanja. Takav „raspored” mase grafita utiče i na bolji balans, bez obzira na težinu samog štapa. Uopšte nije slučajno što se „radni”, morski, flipping ili swimbait štapovi uobičajeno proizvode od nižih modula grafita, debljih zidova i „jačeg” konusa, jer je njihova svrha da istrpe mnogo… Za moj ukus (i korišćenje na ravničarskim rekama), ako je reč o univerzalnim štapovima, najbolji su salmon-stilhed sa karakteristikom akcije fast-extra fast, u rasponu MH-H. Nešto „mekši” vrh otežava rad sa većim glavama ili glavinjarama, ali daje odličnu amortizaciju i veliku snagu u svim ostalim uslovima, plus omogućava i veoma fine prezentacije i lov manjim voblerima. Ekstremno, sa H štapom možete da odradite i 30-40 gr teškim glavama, ali to je ipak namenjeno za XH klasu, bez obzira koliki je potencijalni ulov.

Ovaj model CD-a je nešto što me podseća na Taiahu, više je konusiran nego sličan Blue Rapid, nešto „mekšeg” grafita, debelih zidova i malo savitljivijeg vrha. Naravno da je i težina nešto veća, ali sa malo produženim rukohvatom i jednostopalnim karikama neće biti neudoban, i zadržaće veliku brzinu u vršnom segmentu. Odlučio sam se za standardnu opremu, Fuji halter,dvodelni EVA rukohvat i jednostopalne Alconite provodnike u nešto gušćem rasporedu (8+1), pošto ovako snažan blank to podnosi sa lakoćom. Dobio sam, očekivano, vrlo brz, ali ne prekrut štap (što je često mana BR), dobrog balansa i velike osetljivosti. Praksa je pokazala da je skoro idealan za sve težine jigova i glavinjara (10-40gr), za nešto veće voblere (10+gr), a kao pravi olraund, izvanredan je i za leptire, spinerbejte, čaterbejte, kašike, pilkere, zbirolino, walk the dog… Za pretežno varaličarenje štuke (bassa) ili pretežni lov iz čamca, idealan bi bio model od 8’ (2,45m), a za obalske radnike 9’ (2,75m). Idealan low-budget štap za ozbiljan ribolov!

Nesa---Potpis smanjen