Cotton Cordell

Početkom godine je umro Carl Richie, legendarni konstruktor i proizvođač varalica, vlasnik i osnivač firme Cotton Cordell, najpoznatiji po Hot Spot-u i Red Fin-u, ranije (početkom 50-ih) i kao saradnik Creek Chub-a i giganta Heddon-a. Proizvodio je i za Pflueger, a svetsku slavu je dostigao proizvodnjom Big O (prvom savremenom „kruškicom”velikog Freda Younga) i Wally Diver-om, dobro poznatim i domaćim varaličarima. Veliki majstor svog zanata, zadužio je mnoge veoma poznate proizvođače svojim genijalnim konstrukcijama.

C.C. 1

Posebno bih obratio pažnju na Hot Spot, prvi savremeni  lipless crank, glavinjaru, kako god, varalicu koja je predstavljala paralelu metalnom Heddon Sonaru. Znatno sporije tonjenje, zvečka i posebno napravljeno „čelo” koje služi (delimično) kao pakta kod voblera, je dalo istoj varalici nove upotrebne mogućnosti, i početak nove ere varaličarenja, veliku upotrebu plastike i mnoge njene prednosti u odnosu na drvo i/ili metal. Pokrenut je čitav niz promena u industriji pribora, pa se sada konstrukcija i masovna proizvodnja odvijaju nekoliko puta brže nego pre pedesetak godina. Danas ne postoji firma koja ne proizvodi lipless crankbait ili metalnu glavinjaru (najčešće u obe forme), provereno lovne i lake za upotrebu, čak i za početnike.

C.C. 3

Red Fin je druga varalica koja je postala istorija. Prvi wakebait, prvi zaista dalekometni plivajući minnow, prva veoma čvrsta plastična konstrukcija, namenjena morskom i teškom slatkovodnom ribolovu. Na prvi pogled odbojna, nepromenjena od vremena ručnog, mukotrpnog narezivanja alata za brizganje, kada je akcija bila bitnija od izgleda… Neprevaziđeni noćni lovac, parač (v-wake lure), dovoljno izazovan za soma i velikog smuđa, izvanredan u lovu štuke i čvrst da izdrži sve… Čista istorija. U rangu legendarnih metalnih varalica.

Big O je „klasična klasika” i ne bih previše tupio o karakteristikama. I dalje je pojam za bassa, štuku i soma, a malo je poznato koliko je samo ulovljeno smuđeva. Jednostavno, ljudi za smuđa koriste minnow oblik, i to je to…

C.C. 2

Wally Diver je još jedna varalica koja ima genijalno rešenje: stabilizator u vrhu pakte (kljuna) voblera u obliku metalne kuglice, a služi da stabilizuje rad prilikom trolinga ili brze vuče, omogućava brže, ravnomerno dostizanje radne dubine i daje specifičan rad repnim delom. Pored standardnog plivajućeg konstruisan je i suspending (među prvim uopšte), u vreme kada nismo ni znali šta to stvarno znači… Klasik koji se neupućenima čini kao neproverena i nesigurna varalica, veoma lovna i upotrebljiva u svim situacijama koje traže rad dubokoronećim voblerima… I danas vrlo rado, sa punim poverenjem lovim ovim varalicama, i ne vidim da su samo istorija. Mislim da su odavno , zajedno sa Big O, prebacili istorijske milionske prodaje.

Pored toga, tu je cela gama varalica za različite uslove i vrste ribolova, od dna do površine i od slanog do slatkog. Pomenuću C.C. Spoon, Pencil Popper, Wally Stinger ili Crazy Shad, klasike u svojoj kategoriji.

crna

Ostavite odgovor