Countdown- tracdown vobleri

Danas, u eri mode suspending voblera, tonući (pre svega minnow) modeli kao da su izgubili osobine koje su ih krasile decenijama, dalje zabačaje i brzu pretragu u više slojeva vode. Njima se ispitivala aktivnost smuđa u priobalju, za bucova su bili ultimativni, a štuka se lovila slično danas popularnim jerkovima. Pri tome ne mislim na (uglavnom) male, klen-pastrmka modele, nego na 7cm i duže voblere, namenjene većim vodama i većim grabljivicama.

I pored mnogih dobrih osobina, ovaj tip voblera je postao prilično redak i u kutijama kolega i na sajtovima proizvođača. Ipak, proizvođači koji drže do sebe i dalje imaju u ponudi dosta dobar izbor tonućih (countdown) voblera, a najveća ponuda je u morskom programu.

Od onoga što može da se nađe na našem tržištu su (osim nešto domaćih proizvođača) prisutni: Salmo, Rapala i Rebel. Salmo minnow (pravi se 5,6,7 i 9cm.) od penaste plastike, slične stiroporu, materijala veoma sličnog balzi, sa dobrim plovnim osobinama, ali i lošim, kao što je neotpornost na mehanička oštećenja. Zaštita je debela ali i krta pa dosta brzo propada i nije baš preterano trajan prilikom lova smuđa i štuke. Ipak, ima visoko mesto na rang listi jer je dokazano lovan, i to za sve vrste grabljivica.

Rapala, najveći proizvođač u svetskim okvirima, u ponudi ima prastari model izrađen od balze (5,7,9 i 11cm), noviju verziju u seriji Scatter CD (drvo) i X-rap CD (plastika) koji zanimljivo treperi u propadanju. Od ove godine je iz igre „ispao” Clackin’ minnow, zanimljiv model, ali više pripada suspenderima jer veoma sporo tone (najsličnije Shadow Rap-u), lovan i veoma pogodan za twitch tehniku. Od svih modela (predpostavljam zbog godina upotrebe) drveni 7 i 9 je (meni) ostao pojam za countdown tehniku jer (verovatno) tone optimalnom brzinom pa daje dosta vremena i za sitna cimkanja i pauze u vođenju i agresivnu, brzu vuču i pri površini i u nižim slojevima vode.

Rebelova ponuda je standardni Tracdown Minnow, takođe veoma stara i poznata varalica (ko se seća Abu Killer-a!?), u (približnim) veličinama 4,5, 6,5 i 9cm. Veoma lovne varalice; mali za klena, pastrmku i bandara, srednji krajnje neselektivan i veći model za sve ozbiljnije grabljivce. Dobra varalica, plastika koja daje trajnost, nešto sporije tonjenje nego Rapalin CD ali i dalje pravi tracdown širokog kljuna koji pokazuje da se lako pokreće na rad.

Od ostalih, meni poznatih, pre svega Yo-Zuri Crystal minnow, L-minnow i SW Pin’s minnow, a tu je i Sebile Koolie minnow, ozbiljan tracdown vobler (10cm.) za veće ribe, sličan Rapalinom CD 11.

Zašto countdown vobleri? Daju šansu da se „pokriju” neki međuprostori koje je teško odraditi drugim voblerima kojima je radna dubina određena; pa bi (na primer) za 10-15 minuta brze pretrage priobalja (u vreme cuga) umesto jednim countdown voblerom morali da koristimo 3-4 voblera sa različitom radnom dubinom (koji su neminovno i drugačijih gabarita i akcije), pa bi to odnelo mnogo više vremena (koga nema) od prostog povećavanja (ili smanjivanja) dubine na kojoj želimo da se vobler kreće. Countdown vobleri su stabilni u jakoj struji, a rad im u najvećoj meri zavisi od širine i, delimično, od ugla kljuna, pa tako japanci sa malim kljunom više odgovaraju veoma brzoj vodi i/ili histeričnoj,tvič vuči, a evropljani i amerikanac svojim širokim kljunom daju više akcije na manjim brzinama. Jedina varalica koja može delimično da parira CD voblerima su spotovi  (glavinjare), jer je i njih moguće voditi kroz različite slojeve vode. Razlika je u tome što će tracdown zbog kljuna mnogo preciznije pratiti zadatu dubinu i samim time bolje pretražiti teren po određenoj dubini od bilo kog lipless crank-a.

Neiskusnima tracdown vobleri izgledaju kao prevaziđeni proizvod nekih prošlih vremena, ali to su vrlo upotrebljive varalice, naročito za lov smuđa, bucova, bassa i štuke (klena i pastrmku da ne pominjem). To je, jednostavno, must-have varalica za svakog ozbiljnijeg varaličara.

Nesa---Potpis smanjen

 

Ostavite odgovor