Čvor Dupla osmica

blog

Jedan od mnogo korišćenih loop (omča) čvorova. Pogodan i za najlone i fluorokarbone. Tipični „morski” čvor, smišljen i najčešće upotrebljavan u mušičarenju tarpona, pogodan za direktno vezivanje strimera, pilkera, swimbaita i voblera-stikova… Pravi se širok luk i omogućava dobru pokretljivost varalice na mestu spajanja. U situacijama kada kopča može samo da smeta/mrsi, ovo je jedno od boljih rešenja. Iako predviđen za morski ribolov, primenu ima i u slatkovodnom, naročito za strimere ili male voblere, kojima svaka kopča može da smeta.

Najbolje je koristiti ga kada je predvez od debljeg monofila, od 0,40 pa naviše, jer tanji materijali ne mogu da zadrže formu omče prilikom rada težim varalicama, pa se dešava da jedan broj voblera, swimbaita i pilkera nema potrebnu pokretljivost, ili ne može da prati brži troling – izleće iz ose… Pošto je u morskom ribolovu svrha predveza da da otpornost na abraziju (i, donekle, zube predatora), nema svrhe da se ide na tanje monofile od dijametra 0,35mm. Gledajte da u svakom slučaju mono bude što tvrđi, u svim ovim situacijama finoća ne igra nikakvu ulogu. Tipično za obalskog ribolovca ili laku panulu je 0,40mm; strimeri, manji swimbaiti i vobleri (ako ne koristite kopče) mogu i na tvrđi 0,35mm. Nemojte da se opterećujete velikom razlikom između osnovne strune i predveznog sistema; to (verovatno) samo vama smeta, a kvalitetna struna sigurno puca na mestu spajanja sa znatno grubljim monofilom. Opremite se dovoljnom količinom predveznog materijala i varalicama, naučite par pouzdanih čvorova i idite da se zabavite… Sada je vreme za to…

Dupla osmica je u stvari vezivanje dva prosta čvora koji se pod opterećenjem „naslanjaju” jedan na drugog i na taj način održavaju čvrstinu sistema.

Potrebno je vezati dvostruko provučeni standardni čvor deset do dvadeset cm od kraja monofila, zategnuti ga do formiranja tzv. osmice, provući ga kroz ušicu udice/varalice i kroz obe formirane omče.

blog11

Alternativa tome je dvostruka omča-čvor i, u povratnom provlačenju kroz omču, jedan kružni prolaz oko namotaja petlje.018

Slobodno zategnite taj čvor, i pustite ga da „legne” na mesto vezivanja. Kada vežete drugi čvor ovaj će se pomeriti do njega i napraviti razmak (i omču) na predvezu.

012-horz

Drugi čvor vezujete slično Uni-knotu, samo dva namotaja, da se formira osmica. Tom prilikom se prvi čvor pomera do drugog, pa obratite pažnju na udaljenje dve petlje. Dovoljno je nekoliko milimetara do 1cm, jer manja petlja lakše zadržava svoj oblik prilikom radnog opterećenja.

011

Svi monofili se prilikom zatezanja vlaže, pa to važi i za vezivanje ovog čvora. Dobro „nategnite” i kraj monofila kojim stežete čvor, i sam čvor kada ga završavate. Kada sečete višak, ostavite par milimetara najlona slobodno, da se ne iznenadite u slučaju da niste dovoljno zategli čvor (što se kod debljih monofila često dešava).

Nađite na Netu Steve Huff double figure 8, ako vam je ovo nejasno…

crna

 

Ostavite odgovor