Čvor za strimere i voblere

P1

Jedan veoma prost i pouzdan čvor za sve vrste monofila. Koristi se za vezivanje strimera i ostalih predveznih varalica, udica za pilkere i direktno vezivanje voblera/površinaca. Ja često tim čvorom vezujem jerk gumice za bassa i male jigove jer daje mnogo veću slobodu mamcu, naročito pin tail formama, kada se radi brža tvič prezentacija. Strimere koje montiram ispred dubokoronećeg voblera obavezno vezujem ovim čvorom jer je njihovo podrhtavanje (usled rada voblera) znatno uočljivije, pa je i lovnost bolja.

Za vezivanje je potrebno napraviti prostu jednostruku omču udaljenu desetak santimetara od kraja strune. Provući strunu kroz ušicu (udice) do petlje, a slobodni kraj monofila provući kroz omču na monofilu.

P2

P3-2

 

Napraviti dva-tri namotaja slobodnog kraja oko strune i vratiti ga ponovo kroz omču monofila. Polako zatezati dok se ne formira petlja (čvor), a onda zatezanjem udice (ili već čega) formirati čvor do kraja, iseći višak strune tako da ostane nekoliko milimetara slobodnog kraja jer on ne ide u stranu nego niz najlon, pa nema opasnosti da kači travu.

P4

P5

 

Sama forma veoma podseća na poznati Rapalin čvor za direktno vezivanje voblera, i oni koji ga poznaju neće imati nikakvog problema sa ovim. Za one koji do sada nisu vezivali slične petlje, ovo je veoma lako, moguće ga je vezati bez problema po mraku, a savet plus je da se veže više predveza u toku pripreme za ribolov, na monofile dužine 20-ak cm., stave u kesicu i po potrebi samo dodaju predvezu osnovne strune. Dodavanje predveza može lako da se ostvari UNI-knotom oko osnovne strune, pa se dobija podesivi, klizni čvor sa strimerom (ili nečim drugim). Dobro je završiti UNI pravljenjem malog običnog (mrtvog) čvora na isperku koji se odstranjuje jer postoji mogućnost proklizavanja kod tako (slobodno) vezanog čvora. Osim mogućnosti lakog friziranja već postojećeg mamca, ovaj čvor daje i mogućnost podešavanja razmaka između predveza i osnovne varalice, i sigurno proklizavanje celog sistema do kraja strune, pa nema opasnosti da se osnovna varalica  negde zaglavi. Jako dobro rešenje za lov bucova, jer i samo proklizavanje sprečava pucanje predveza, a često se riba dodatno zakači na udice osnovne varalice.

Nesa---Potpis smanjen

Ostavite odgovor