Fiksiranje gumica na udice

Stalni problem koji se javlja prilikom ribolova „golim” udicama je svlačenje ili proklizavanje gumica. To je naročito izraženo prilikom lova čeburaškom ili jig-rigom, a podjednako pravi problem i sa običnim i sa worm udicama. Takođe, prilikom lova neotežanim silikoncima montiranim na worm udice često dolazi do proklizavanja gume preko „kolena”, a to je posebno često kada se lovi najfinijim i najmekšim varalicama i kada se radi u poljima lokvanja, granju i vodenoj travi. Za neotežane worm udice postoji jednostavno rešenje, a to je korišćenje kraćih (wide gap) direktno vezanih i duboko usađenih udica, tako da se ušica nalazi u „glavi” varalice, zajedno sa čvorom kome se ostavi kratki isperak monofila koji dodatno fiksira.

Ako morate stalno da menjate varalice; odnosno, ako lovite jednim štapom; nameće se korišćenje kopče na kraju monofila, a to znači da je guma neučvršćena i može lako da spadne i da otežava pravilnu prezentaciju. U tim slučajevima je potrebno da se „doradi” udica da bi bolje držala meku gumu. U većini situacija dovoljno je da se veže klasični čvor kojim se vezuju udice sa pločicom, samo od monofila debljine 0,40 i više. Za worm udice najbolje je vezati ga odmah ispod kolena, na početku vrata, i montirati gumu kao na udicu sa otežanjem… Na običnoj udici se čvor pomeri tako da bude oko sredine vrata, ostave se krajevi dugi 2-3mm, i kada se navuče guma, vrlo teško će da sklizne prilikom jačih zabačaja ili pri napadu ribe.

Ko je iole vičan vezivanju mušica vrlo lako može da napravi učvršćivače od debljeg monofila obmotanog koncem i to tako da dva kraja paralelno izlaze u kontra smeru od svlačenja gumice, što je verovatno najbolji hook-keeper koji ja znam. Izrada je vrlo jednostavna; prvo se namota nekoliko namotaja konca koji služi za izdizanje onih krajeva koji drže gumicu. Stavi se udvostručeni monofil tako da mesto savijanja bude slobodno, a krajevi idu uz vrat udice… Zatim se obmotaju krajevi koji idu uz vrat udice da bi se fiksirala cela skalamerija.  Konac se i na početku i na kraju fiksira i zaštiti super-lepkom i ima formu zadebljanja sa dva paralelna zubića. To može da se koristi i na worm i na običnim udicama, s tim što za worm važi da se zubići postave tako da gledaju prema unutrašnjem luku udice da ne bi kačili i „skupljali” rastinje iz vode, a istovremeno vršili pritisak na gumicu. Iz tog razloga se sve postavlja najbliže moguće kolenu udice. Worm udice na kojima je vezan monofil (lažni čvor), treba tako rotirati da kraj najlona bude okrenut prema kolenu udice i maksimalno skraćen jer ima tendenciju da zapinje i „skuplja” najfinije komade trave i algi, a to nije baš najsretnije rešenje.

Eksperimentišite, usavršavajte sitnice koje znatno olakšavaju ribolov… Zima je idealno doba za takve stvari…