Gumeni svet 1

Od 80-ih, startovao je jedan zaseban svet, svet mekih, lakopokretljivih i prostih varalica,  za razne potrebe i razne uslove… U početku su bile varalice od relativno tvrđe gume, žilave i dosta otporne na zube grabljivica, mahom namenjene montaži na jig-glavu, i znatno dugotrajnije od savremenih, premekih gumica. S vremena na vreme nađem po neku zaostalu gumu iz tih godina i samo mogu da konstatujem da su skoro neuništive. Sećam se prastarih lizarda koji nisu imali twisterski repić umesto repa i nožica (kao danas), nego „vesla” (beavertail) koja su se pokretala samo na oštre pokrete štapom…Uz to, skoro da nisu mogli da se montiraju na worm udice koliko je materijal bio čvrst…

Sa izuzetkom (najčešće) bass gumica, namenjenih različitim weedless montažama, i dalje su veoma popularni klasični šedovi i twisteri, uobičajeni u lovu sa olovnim glavama i sličnim montažama, i kod njih su promene znatno manje. U glavnom se svode na kozmetiku, omekšavaju se, povećava se opšti gabarit varalice, njena masa, samim tim i cena, a veoma malo se radi na upotrebnim razlikama među njima. Nije razlika kada istovetnom šedu montirate 3D oči i ofarbate ga u nekom „realistic” dekoru. Razlika nastaje kada se promene ugao repića (radne lopatice), njegova debljina i oblik. Razlika je u delu koji spaja telo i repić; njegova dužina i debljina. I na kraju, razliku daju i oblik i masa tela samog šeda (ili twistera).

U zavisnosti od potrebe, moguće je napraviti osnovnu selekciju gumica za, recimo, rečni ribolov smuđa klasičnim jigovanjem sa obale i čamca. Pri tome je olovna glava podjednako bitna kao i trejler, gumica.

Duboka, brza voda, (uobičajeno pored stubova mostova, vrhova napera i sličnih mesta) traži teške glave i gumice koje ne prave veliki otpor svojom masom, a imaju jaku vibraciju. Šed-hed u kombinaciji sa izduženim, zaobljenim šedom niskog profila koji ima izdužen i ne predebeo radni deo repa (lopaticu), pravi najmanji otpor u jakoj i dubokoj vodi i dobru vibraciju. Takva kombinacija omogućava da se radi manjom težinom, samim time sa boljim osećajem (detekcijom) za sve vrste kontakata, bilo da je po sredi napad grabljivice ili samo kačenje objekata sa dna… Samo oni koji stalno love težim priborom znaju koliko je olakšanje raditi znatno lakšim glavama odgovarajućeg oblika (Shad, style-H, Bullet ili Chub jig) kombinovano sa gumicama koje svojom masom i akcijom ne izdižu mamac pod uticajem struje. U nekim situacijama, uz korišćenje tanjih struna, ta razlika može skoro da prepolovi potrebnu težinu za održavanje sistema na dnu… Provereno na vodi; posebno važi za čamac.

I ribolov sa obale zna da bude mučenje kada mora da se radi težom opremom, a najčešće je moguće raditi znatno lakšim varalicama koje imaju manje izražen profil, kao što je H-glava i neki tankorepi tvister (ili izduženi šed), uz upotrebu tanje strune… Detekcija u tim slučajevima je mnogo bolja, riba lakše uzima varalicu i spadanja su znatno ređa, a vi ste u mogućnosti da radite priborom MH snage umesto H-XH. Prednost u korišćenju lakšeg pribora je nemerljiva kada su po sredi smuđ, bucov i štuka uobičajenih gabarita. Jedino je namenski ribolov soma ili ciljni ribolov kapitalnih smuđeva i štuka limitiran veličinom ciljnog plena, pa ne dolazi u obzir da se ide ispod neke granice jer to postaje neozbiljno.

Suprotno ovome je potreba da se maksimalno uspori propadanje varalice, da ona što više „lebdi” u vodi. U svakom slučaju, masivne varalice velikog profila i velikog repa, bez obzira na vrstu montaže, mnogo duže se zadržavaju u lebdećem položaju od izduženih, tankih gumica. Dosta stend ap glava (Erie, Football, Stand up) ima veliku površinu i tone dosta sporije u odnosu na, recimo, kuglu, koja je najčešće korišćena, pa i one imaju uticaj na ukupno ponašanje-tonjenje varalice.

Ovo su ekstremi, a praksa će svakome pokazati šta je optimalno za njegov teren u raznim uslovima i sezonama ribolova. Bitno je znati da su razlike značajne i da ih treba uzimati u obzir prilikom planiranja ribolova i nabavke opreme.

Nesa---Potpis smanjen

Ostavite odgovor