Gumeni svet 2

yum1

Druga krajnost su gumice namenjene lovu na mirnim/sporotekucim vodama. Tržište je takvo da je najveća ponuda za ribolov bassa, ali to ne znači da na najveći broj takvih guma ne može da se lovi štuka ili smuđ. Bas je riba u najvećem fokusu na dva najjača tržišta, USA i Japan, koji diktiraju i proizvodnju i potrošnju u svetskim razmerama.

Ono što „lovi sve” u (mahom) stajaćim vodama su, pored standardnih gumica, koje proizvode vibraciju prilikom kretanja kroz vodu i dosta onih kojima se rad sastoji u podrhtavanju prilikom tonjenja. Inicirane su i nove tehnike, wacky i drop-shot kod kojih je presudan rad štapom i način montaže (uz mekoću gumica), a neke vrste varalica najbolje rezultate daju prilikom twitch/jerk ribolova. Sve ovo je pokrenulo proces promena u korišćenju pribora i njegovim karakteristikama, pa su danas nezamenljivi štapovi orijentacione dužine malo ispod i nešto preko 2 metra, jer je njima najefikasnije pokretanje varalica koje se „vode” a ne „vuku”. Za twitch gumicama se najbolje pokazao štap od 2m, najduže 2,40, jer se njima može raditi „iz zgloba” bez napora i bolova cele šake posle nekoliko časova ribolova. Da zanemarim stalno udaranje (i oštećivanje) dugačkog štapa o ivicu čamca, obalu i granje prilikom ribolova!

Ako ste ubeđeni da se na taj način može uloviti samo bass, u velikoj ste zabludi! Bukvalno SVI predatori se love (naravno, u odgovarajućim uslovima), a u nekim situacijama i znatno bolje, primenom „hibridnih” kombinacija gde se na olovnu glavu montira neka no-action guma umesto klasičnog šeda. To je posebno izraženo u zimskom ribolovu smuđa ili vertikalnom jig-u iz čamca koji „nosi” voda. Pintail ili forktail minnow na olovnoj glavi je u savremenom ribolovu postao uobičajena montaža u zadnjih 10-15 godina, a polako se i naši (retki) varaličari navikavaju na nove tehnike i načine korišćenja opreme.

Drop-shot je posebno efikasan kada imamo „mrljave”- zimske napade smuđa (i drugih grabljivaca), koji neće da krenu na varalicu nego je potrebno da ih iritirate podrhtavanjem i skakutanjem u mestu, dok ih ne izdaju živci! Na sličan način „rade” i stick-baits (tipa senko/dinger), uobičajeno fabrički obogaćeni atraktorima, montirani na jig-glavu sa više valjanja i podrhtavanja po dnu nego u nekom konkretnom pokretu- naročito u hladnom periodu godine. Na taj način se love svi grabljivci kada se nalaze u neutralno-negativnom modu, poželjno je da su grupisani u zimovnicima. Tada se ne zna šta sve može da se ulovi! Od soma do šarana i deverike!

U uslovima aktivnog lova, kada grabljivci prilaze obali i površini vode, twitch/jerk tehnika šedovima pin/forktail forme daje bucova, smuđa i štuku podjednako dobro kao i vobler! Ukoliko morate da lovite u travi-granju ili u neposrednoj blizini bilo čega što može da se zakači slobodnim udicama, bilo koji gumeni swimbait, montiran na worm udicu, sa ili bez otežanja, daje slobodu u ribolovu, a naročito noću kada su greške u zabačajima češće.

Gumeni svet polako preuzima primat u mnogim sferama savremenog varaličarenja i predstavlja oblast koja je donela možda najveće promene u savremenom ribolovu i efikasnost u mnogim uslovima, za koje smo do skoro mislili da su nemogući. Eksperimentišite kada god možete, svašta može da se nauči tom prilikom!

Nesa---Potpis smanjen

Ostavite odgovor