Hand-made 2

1111

I pored toga što sam pravio (i pravim) sve vrste varalica, silikonske varalice predstavljaju najčešće korišćene varalice u lovu na velikim rekama, pa samim time zauzimaju mesto na vrhu „prioriteta”. I pored neverovatne ponude najrazličitijih formi soft-baits-a, za mene nema boljih rečnih gumica od šedova napravljenih od tvrdog silikonskog gita. Samo takve gume mogu da daju najbolje u najjačoj struji vode i da zadrže žilavost i čvrstinu duže vreme (čak i više godina).

Moji šedovi već tridesetak godina imaju urađen kanal za montiranje glave, pa se i pored tvrdoće materijala nameste brže i preciznije od industrijskih gumica. Ili se prave sa već ugrađenim otežanjem, pa predstavljaju gotov proizvod velike upotrebne vrednosti. Ovo ne tvrdim napamet nego kao praktično iskustvo; uvek sam imao bolju (ili jaču) vibraciju sa šedovima koji su imali ugrađenu udicu sa otežanjem- bilo da je jig-glava ili neka forma slična otežanju za glavinjare. Isto je bilo i sa realizacijom! U svakom slučaju, lakše je nabaviti Do-it-ov Šed-hed alat, koji je idealan za ugradnju i ima sasvim zadovoljavajući izbor težina, nego se patiti sa konstruisanjem modela i izlivanjem olova u gipsanim kalupima… Osim toga Šed hed glave su idealne za lov iz čamca sidrenjem, u najjačim brzacima, pa iako (zbog neznanja) nisu preterano popularne kod naših ribolovaca, spadaju u neophodan pribor svakog ozbiljnijeg varaličara. To je dodatni razlog za nabavku takvog alata, jer će se višestruko iskoristiti i ako odustanete od proizvodnje varalica.

Za proizvodnju šeda od silikonskog gita potrebno je samo nešto osnovnog alata, nekakvo mekše drvo (balza, topola, samba, vrba…) i ako je moguće naći nekakav komad lima, takođe od nekog mekšeg materijala (mesing, aluminijum…). Dobro su se pokazale stranice drvenih gajbica za voće/povrće, slepljene obostrano uz limenu konturu varalice i obrađene priručnim alatom. Bez lima se sigurno može, ali njega je dobro imati da se napravi „profil” varalice, da se varalica centrira i da se radni (repni) deo šeda istanji do debljine lima (ako je to neophodno). Veoma je pipav posao kada se „delje” drveni radni deo, a pri tome lako može da se polomi… Zna da bude prilično frustrirajuće…

Treba imati na umu činjenicu da će otisak uzet sa modela+dodati silikon UVEK (!) dati nešto deblji finalni proizvod (ne uliva se u zatvoren alat), pa može da se desi da lepo zamišljena i precizno urađena stvar jednostavno ne radi, ili radi samo sa teškom glavom! Limeni profil šeda je nešto što vam olakšava posao i daje preciznost na najosetljivijem delu varalice. Nije bitno da li je varalica savršeno pedantno odrađena, savršeno simetrična, ima 3D oči i sl… Bitno je da količina silikona na najužem delu, iza tela šeda, bude dovoljno i tanka i debela; da ima i elastičnost i čvrstinu potrebnu za pouzdan rad u svim uslovima. Takođe je bitno znati da će šed različito raditi u zavisnosti od oblika i debljine (mase) samog repića (T-tail), pa i to treba uzeti u obzir. Sam rep (pečurka) može da bude izdužena i uska ili kraća i široka (analogiju nađite u willow i colorado krilcima spinera). Rad je dosta različit; na istom modelu kraći repić daje usku, a izduženi široku akciju telom jer od otklona repića u stranu zavisi koliko će se i samo telo pomeriti. Sama debljina repića utiče na pokretanje, pa se tanak repić lakše pokreće na rad, ali zbog male mase manje pomera telo šeda. Šedovi namenjeni većim glavama, dubljim i bržim vodama i većim ribama mogu da imaju dosta debele pečurke da bi svojom masom odavale utisak većeg plena (šed ima rad voblera). To ujedno omogućava da se prave šedovi umerene veličine (dovoljne da se u njih spakuje velika udica) koji će imati veoma jaku, izraženu vibraciju i biti veoma atraktivne za sve grabljivice na konkretnom ribolovnom mestu. Tanji repić se lako pokreće i živahnije radi u svim uslovima, pa je idealan za manje glave, plićake ili stajaću vodu, a jača voda i veće glave ne remete rad takvih varalica, što je odlika (i prednost) tvrdog, acetatnog silikona.

Biće još…

Nesa---Potpis smanjen

Ostavite odgovor