Hand-made 5

Osim finansijskih ili ego-momenata, hand-made varalice nam omogućavaju da napravimo željenu varalicu za određeni teren ili uslove koji su specifični. Većina industrijskih proizvoda je dovoljno dobra za (relativno) normalne uslove. U uslovima koji su atipični, a ne toliko retki, traže „budženje”, doradu koja je često nemoguća ili besmislena… Situacije koje su prilično extremne su: veoma jaka i/ili duboka voda, a ciljna vrsta prosečno sitna… Takvih situacija ima i u slanoj i u slatkoj vodi, pa to zahteva nešto što industrija „izbegava” da proizvodi, što zbog manjih serija, što zbog, naoko, neadekvatnih cena za te proizvode. Tu svoj prostor nalaze mali proizvođači koji, opet, ne mogu svima da izađu u susret, pa i pored zaista raznovrsne ponude uvek ima mesta za nešto specifično i opravdava postojanje hand-made varalica i sitnog pribora (koji u mnogim situacijama i nije baš „sitan”). Uzmite za primer uvek nepouzdane kopče ili predveze otporne na zube grabljivica, ali i male varalice koje mogu da love sitne predatore a sposobne su da se plasiraju 80-100 metara i spuste na dubinu +10m. To su stvari koje možete sami da napravite, makar kao kombinaciju industrijske robe i svojih detalja.

Uceloj ovoj priči najviše stvari sam naučio od ruskih i poljskih majstora koji su, silom prilika, morali niodčega da naprave lovne varalice za najspecifičnije moguće uslove i najrazličitije vrste, od grgeča do tajmena, od plitkih stajaćica do brzih i dubokih salmonidnih voda veličine Dunava… Veliki broj veoma efikasnih varalica napravljenih od priručnog, lako dostupnog materijala i ručnog alata, bez posebne završne obrade i posebnog „imidža” su bili karakteristični za eru socijalizma, a i danas su veoma zastupljeni u Meiho ili Plano kutijama ruskih ribolovaca koji i dalje koriste mandule i porolonke sa najskupljim Varivas strunama, Stelama i Graphiteleader štapovima… Upotreba čeburaški je doživela transformaciju u smislu korišćenja novih montaža, worm udica i mekih silikonskih varalica, kao i većeg izbora oblika i težina, prilagođenih svim mogućim uslovima… Danas je u celom svetu normalno da se koristi labava veza između varalice i otežanja, a to je, praktično, ruski izum. Sasvim pouzdano znam da su rešenja nekih specifičnih situacija veoma efikasna u kombinaciji čeburaška-guma a veoma diskutabilna prilikom korišćenja klasične jig-glave. Već sam to pominjao u drugim temama, vezano za neutralno-negativnu ribu i njihov način „uzimanja” varalice; naročito ako situacija nalaže korišćenje težih glava. Opravdanost pravljenja plivajućih varalica, poput porolona i mandule se pokazuje u svakoj prilici kada je riba neaktivna, nalazi se na dnu i samo uporno, sporo i iritantno pomeranje varalice „u mestu” može da ih izazove na napad… Leptiri (spineri) bez otežanja, sa dodatkom fly-materijala na udici (trokrakoj, dvokrakoj ili solo), montirani na Otvodnoi povodok (Moskva rig) omogućavaju veliku atraktivnost leptira, pridnenu prezentaciju i dovoljan volumen mamca da bude „usisan” u fazi ležanja na dnu. Baška što može da se dobro namiriše atraktorima. Ima mnogo dana kada je samo na takav način moguće ostvariti ulov… Takve varalice u serijskoj proizvodnji ne postoje, kao hand-made proizvod su (najčešće opravdano) preskupe, pa vam se itekako isplati da ih proizvedete za svoje potrebe… Pogledajte načine izrade raznih veoma efikasnih varalica na YouTube. Ima tu i komplikovanih rešenja (kome je bitno da sve izgleda kao Megabass), ali u osnovi su to veoma proste stvari.

Nemojte da budete previše orjentisani na sitnice kao što su: oči, dekor i slične stvari. Bitno je da pogodite veličinu i približnu siluetu varalice, a kada steknete rutinu u proizvodnji i uverite se u efikasnost, lako ćete se baviti dekoracijom i ostalim detaljima. Videćete zašto su mnogi (uključujući i mene) odustali od (nepotrebnog) finiširanja proizvoda. Dobre varalice love i kao „poluproizvod”, bez posebnog dekora, očiju i sličnih detalja. Godinama u nazad (radi experimenta) sam skidao dekore sa varalica i potpuno regularno lovio sa plastičnim-providnim (ili beličastim) blankovima voblera, i u dnevnom i u noćnom lovu. Ili samo u osnovnu belu zaštitu izumakane drvenjake, bez i najmanjeg detalja na njima, sasvim regularno lovio različite vrste u raznim uslovima, takođe i danju i noću. Ni sam ne znam koliko sam riba ulovio na nefarbane, mlečno-providne acetatne šedove i tvistere. Dekor u nekim situacijama ima svrhe, ali za aktivnu ribu izašlu u lov, to je nebitno…

Radite, studirajte masovne proizvode, probajte razne varijante otežanja sa određenim varalicama dok vam ne postane jasno šta se kako ponaša u određenim uslovima, i pre svega, idite što češće na vodu; ako ništa drugo, da makar vidite kako vam „rade” varalice.

crna