Jigovi-olovne glave

Zašto je potrebno imati nekoliko vrsta jig glava ako je kugla univerzalna i dobra za sve prezentacije?

Iz potpuno  praktičnih razloga…

Uslovi na vodi mogu da budu takvi da vam onemogućavaju dobru prezentaciju kada koristite samo jedan tip olovne glave. Veoma često se dešava da kugla pravi preveliki otpor u vodi pa ne može da se potopi dovoljno precizno, zanosi je voda više nego što očekujemo, pa preskačemo mesto, a nismo uvek u situaciji da zabacimo dalje, spustimo na dno i navedemo jig do spota. U toj situaciji većina montira veću glavu očekujući da će ona da reši problem brzog i preciznog potapanja varalice, ali veća težina veoma utiče na prezentaciju, tera vas da brže radite i zbog te dve stvari dolazite u situaciju da se, recimo, riba javlja, ali da je kačenje najčešće plitko (zbog teže glave i brže vuče varalice) i da imate veliki procenat frustrirajućih spadanja i nerealizovanih napada (uz povećano kačenje svega sa dna!). Za to vreme vaš drugar, koristeći optimalnu glavu za tu situaciju, lovi nesmetano i uspešno. Zašto? Odgovor je prost i glasi: Koristite najmanju potrebnu težinu jiga da bi riba lako i uspešno mogla da realizuje napad, a to ćete postići time što koristite optimalnu glavu za određenu situaciju.

Nije slučajno među mnogim (tehničkim) faktorima, koji su preduslov uspešnog lova, prezentacija od ključnog značaja. Varalica ponuđena na taj način da izgleda kao laki zalogaj daje velike šanse da se grabljivica lako odluči na napad, a to znači da ćete imati i više prilika da ostvarite ulov!

Uobičajeno je da ribolovci, inače skloni mistifikacijama, daju preveliki značaj samoj varalici: boji, dodatim očima, krljuštima ili sličnim detaljima, a preskaču detalj da se (na primer) lovi bitno drugačijom olovnom glavom i da to presudno utiče na pokretljivost i prezentaciju, a samim tim i na broj napada…

Ponovo dolazim do potvrde da su osnovne tehnike koje su bile dovoljne za lagodan ribolov u eri izobilja, postale nedovoljne u vreme velikog osiromašenja naših voda i velikog pritiska svih vrsta ribolovaca; od profesionalnih ribara preko onih koji prodaju ulov do onih koji pune zamrzivače… Danas, ako ste brzopleto promašili spot, ili ga traljavo „odradili”, ostajete bez ikakvog ulova jer nema više onih Joker pozicija koje će vam dati neki utešni komad. Ribe u vodi je, jednostavno jako malo, i nekadašnja mesta gde je sa prvim mrakom na „čeku” dolazio smuđ klase +2kg, danas su stecište nedoraslih primeraka (koji su, nažalost, postali poželjna lovina!), pa je veoma bitno odraditi sve najbolje što je do nas da bi povećali mogućnost nekog pristojnog ulova.

Iz svih gore navedenih razloga, koji su notorne činjenice, veoma je bitno da imate u arsenalu barem tri osnovna tipa glava: sa centralnim balansom, sa tačkom kačenja napred i tip za brzu i turbulentnu vodu, jer vam one omogućavaju da optimizujete prezentaciju i na taj način sebi povećate šanse da ostvarite ulov. Nije svejedno da li ćete „lerovati” kuglu od 28grama ili šed hed od 21. Za prvu opciju će vam trebati pribor za klasu jači (pa samim tim i teži i manje osetljiv), biće nerealizovanih napada i/ili spadanja, a u drugom slučaju imate priliku da uživate u ribolovu koristeći lakši i osetljiviji pribor, a ribi dajete mogućnost da lakše inhalira varalicu i na taj način povećavate procenat realizacije.

Možda je za one koji povremeno (nedeljno ili ređe) izlaze na vodu ovakva tema nepotrebna, ali za prave hobiste (zaluđenike) može dosta da znači i da poveća uspešnost. Zanimljivo je da većina ne vidi nikakvu razliku u korišćenju Erie glave, a prosto, bez provere, odbacuju mogućnost da je Banana head prava stvar za ribolov po kamenim utvrdama (baška što može lako da se preuredi u weedless glavu). Razmišljajte dok lovite. Pogledajte DO-IT katalog, dostupan je u PDF-u, i nemojte samo da gledate koje vam se glave više sviđaju a koje ne. Pročitajte propratni tekst o osnovnoj nameni pojedinih jigova. Može dosta toga da se nauči.

crna