Kreni – stani tehnika

Klasična tehnika, upotrebljiva za sve vrste riba i voda. Vrlo dobra reakcija predatora koji su zainteresovani ali ne i hiperaktivni. U glavnom je okidač pokretanje posle pauze kod plitkoronaca, popera, suspendinga ili walk-the-dog varalica. Ni sam ne znam koliko je napada bilo u pauzi vođenja torpeda ili popera. Kod ribolova plivajućim plitkoronećim voblerima, pauze su najčešće kratke, dobro je da su praćene ponekim tvičem ili jerkom, pa ponovo par okreta ručice, nekada brže, nekada sporije… Ritam nam diktiraju uslovi, stajaća, brža ili sporija voda, brzina izranjanja voblera, vetar, prozirnost vode i doba dana/noći, a osnovno je da sve može da se proba. Odnosi se na skoro sve voblere, plivajuće, suspende i sporotonuće, dubokoronce i plitkoroneće. Stalna promena kretanja signalizira da nešto nije u redu, i da to može biti laki plen, pa se predator svakim dodatnim potezom „uverava” da treba da napadne…

Meni je posebno uspešna jedna stara varijanta kreni-stani, najviše korišćena od strane bass profija na stajaćim/sporotekućim vodama. Najbolje rezultate daju plivajući srednje/dubokoroneći vobleri koji imaju osobinu jako brzog izranjanja. Sama tehnika je relativno prosta. Najbolja mesta su ivice trave, lokvanja, trske i, uopšte, mesta promene u vodi i na dnu; mesta koja sama po sebi privlače ribu – i plen i predatora. Zabacite dubokoroneći vobler u blizinu nekakvog vodenog bilja ili paralelno sa odsekom, stepenicom na dnu, jako brzo namotate nekoliko puta, dok se varalica ne približi dnu i mestu koje nas zanima. Kada vobler stigne na zamišljenu poziciju ili dotakne dno, prestajemo sa vođenjem i puštamo da varalica izroni do površine. Sve se ponavlja dok ne dovučemo varalicu pod noge ili do čamca, vrlo prosto i bez ikakvih dodatnih cimanja i sl. Samo izranjanje voblera, praćeno njegovim podrhtavanjem, je dovoljno izazovno za napad. Praksa mi je pokazala da je idealna dubina za takvu vrstu varaličarenja između 1 i 2,5m., a prednost imaju dubokoroneći vobleri od balze (Rapalin Shad Rap deep runner je jedan od njih) jer verovatno najbrže isplivavaju. Posebna je grupa plastičnih „kruškica”, srednje-dubokoronećih koji isplivavaju tako što izvode piruete, okreću se oko svoje ose i sl. (Bomber A 4 je jedan od njih), i njih najčešće koristim jer se najdalje zabacuju, trpe sajlu i izdržavaju štučije i smuđeve zube. Posebno mi je zadovoljstvo kada vidim ribu koja prati izranjanje voblera i pre same površine ga pokupi i krene nazad. Kačenja nisu uvek savršena, ali relativno malo ribe spadne sa udica, pa je sama tehnika dosta sigurna. Potrebno je, pošto se radi opuštenom strunom, stalno posmatrati kretanje i po potrebi skraćivati dužinu ali bez remećenja samog izranjanja. Udarci su najčešće zaustavljanje izranjanja ili kretanje u stranu, retko su odsečni, kao kada se radi zategnutom strunom. Traži malo pažnje, ali ribe se u okretu kojim hvataju plen same već dovoljno zapetljaju pa je potrebno samo zategnuti strunu da sve dođe na svoje mesto. Imperativ su kvalitetne, oštre udice i jača struna jer se često izvlači i riba i trava. U slučaju kačenja trave treba spustiti štap prema vodi i sa par trzaja na gore osloboditi vobler, a posle toga nastaviti ribolov jer sam jako mnogo riba imao baš posle izvlačenja varalice iz trave.

Dosta voblera koji su pogodni za ribolov u rekama su dobri i za ovu tehniku (koja je u suštini vrlo slična), a meni su favoriti svi Shad Rap deep runner-i, Scatter rap deep, Bagley, Bomberi serije A, a posebno 4A, 24A, poneki Norman i stari i novi Storm.

Eksperimentišite sa radnom dubinom voblera. Često sam u 1-1,5 m. vode lovio Shad Rap deep runner-om od 9cm koji sa svega par namotaja stiže do dna, a onda ekspresno izranja. Nekada je veća varalica i agresivna prezentacija pravi izbor! Nađite neki vobler koji treperi i vrti se dok (brzo) izranja i kada god ste u situaciji da tako lovite očekujte dosta napada i više vrsta grabljivaca (ako ih ima).

Puno sreće u ribolovu i puštajte ribe da bi ih i sutra bilo.Nesa---Potpis smanjen

 

 

Ostavite odgovor