Kupovina štapa

Jedna od najnezahvalnijih tema je savet za kupovinu krupnijih delova pribora, štapa i mašinice, jer je podložna trenutnim trendovima, nerealnim očekivanjima od strane ribolovaca i (često) loše/nejasno deklarisanim karakteristikama od strane proizvođača. Idealno bi bilo probati nekoliko štapova u realnim uslovima, na vodi, ali to je najčešće nemoguće, pa se kupuje „po iskustvu”, ko ga ima. U svemu tome je veliki uticaj ribolovnih drugara i njihovih (a ne naših) očekivanja i navika u korišćenju pribora. Sve u svemu, velika nepoznanica, mnogo parametara, a lični izbor (ne zaboravite da ćete Vi držati taj štap u rukama a ne bilo ko od savetnika).

Osnovna ideja je da se, na osnovu površnog pregleda trenutne ponude obavi zadovoljavajuća kupovina, sa što manje kompromisa. Pustite priče „starih majstora” koji su navikli da rade danas potpuno prevaziđenim priborom, pa na osnovu svog (najčešće vrlo oskudnog) poznavanja novih materijala pokušavaju da vas vrate u kameno doba varaličarenja. I sam spadam u matorce, svašta sam preturio kroz ruke, pa mislim da se današnji pribor (slično ostalim industrijskim proizvodima) ne može porediti sa onim od pre 30-ak godina po finoći, snazi, brzini i osetljivosti. Trajnost je, naravno, na strani starih proizvoda, ali sve ostalo je nemerljivo (uporedite automobile!). Ne očekujte da vam štap traje doživotno jer to ne znači ništa ako lovite preteškim, neosetljivim i predugačkim štapom. Inače ćete ,valjda, napredovati u hobiju, pa će vam se prohtevi menjati ka sofisticiranijem pristupu varaličarenju. Današnji 30-35gramski spin štap se komotno poredi po najvećem broju parametara sa 50-60gramcem iz prethodnog stoleća, a to daje bitno drugačiju perspektivu o snazi i upotrebnoj vrednosti pribora. Ako uz sve to dodamo upotrebu pletenica kao osnovne strune, pravila igre se veoma menjaju. Mera dužine štapa se, takođe, promenila, promenile su se i tehnike ribolova, pa su danas kraći štapovi više nego dovoljni za skoro sve potrebe varaličarenja. Izuzetak je ribolov koji zahteva upotrebu dugačkih sistema (više strimera i sl.), potreba veoma dalekih zabačaja sitnih varalica, ili ribolov npr. brancina u plitkom moru punom stenja, gde jedino vredi razgovarati o famoznom „uglu prezentacije” i gde dužina štapa čupa ribu iz stenja…

Bitna stvar je pitanje koje sami sebi postavite. Jig ili vobler? Ako pretežno bacate gume uzmite štap koji je brz, krut u srednjem delu, najbolje više konusiran (grublji donji/srednji segment), osetljivog vrha i snage u vrhu dovoljne za malo više od uobičajene bacačke težine. Ako ne znate kako da odredite potrebnu čvrstinu vršnog dela štapa, probajte da vežete dvostruku težinu jiga koji vam je najčešće maksimalan. Stavite dve glave od npr. 30 gr., pri čemu je jedna osnovna varalica, a druga dodatni pritisak vode i gume na celu prezentaciju, pa ćete dobiti (vrlo grubu) procenu o „nosivosti” vršnog dela štapa, pri čemu je stepen savijanja i ljuljanja tog segmenta pokazatelj neke realne nosivosti samog vrha, i znak do koje težine možete očekivati dobre performanse. Za jig je presudan srednji deo štapa jer on omogućava laku pokretljivost i kontrolu jig-a (iz zgloba), a osetljivost je ,uz upotrebu pletenica, uvek dobra.

Za pretežni lov voblerima su povoljniji štapovi umerenog konusa koji „rade” praktično celom dužinom i bolje izbacuju relativno lagane varalice. Morate računati na smanjene mogućnosti štapa prilikom lova jigom, ali osetljivost je i dalje na visokom nivou. Jedan od primera je (kod nas dosta čest) St. Croix Avid, 2oz u varijanti 8’6” i 9’. Kraći je mnogo povoljniji za jig od dužeg (koji je više vobleraški), materijal je identičan, a razlika u dužini je relativno mala (15 cm). Razlika je napravljena različitim konusiranjem istog materijala. Imajte na umu da se štapovi iste serije, istog „papirnog” bacanja i snage (najbolje izražene kroz preporučenu snagu strune) bitno razlikuju zbog različitih konusa blanka, koji je uslovljen namenom. Nije svejedno da li je štap namenjen trolingu, driftingu ili spiningu. Obratite pažnju na te detalje, da ne bi kupili skup i kvalitetan, a vama neupotrebljiv proizvod.

Puno sreće u izboru!   Nesa---Potpis smanjen

Ostavite odgovor