Lip-grip

Ja sam protiv korišćenja lip-gripa jer smatram da su oštećenja koja nastaju prilikom manipulacije, otimanja ribe i (najčešće) dugotrajnog fotografisanja u raznim pozama, veoma opasna za puštene ribe. Pri tome su veći primerci (po pravilu) sa većim oštećenjima, jer većom težinom i jačim trzajima tela prave ozbiljne povrede na vilicama, koje im kasnije onemogućavaju normalan život i ishranu. Lip-grip ima svrhe samo kada se riba lovi za ishranu, i odmah posle ulova ubija. U svim ostalim slučajevima, kao najmanje štetno se pokazao meredov, eventualno, prihvat rukom, za koji treba imati i dosta prakse. Meredov u nekoj meri skida zaštitnu sluz, ali ona se vrlo brzo regeneriše, pa se riba lako vraća u normalu. Pokušaji da se naprave prihvatači od plastike, sa znatno širim kracima klješta, koja zahvataju veću površinu tkiva nisu napravili nikakav pomak u smislu manjeg povređivanja, samo su promenili tip trajnog oštećenja na vilicama vraćenih riba. Jednostavno, lip-grip pravi trajne povrede-oštećenja tkiva koje ne prolaze…

I same udice prave često dosta neugodna oštećenja, a u kombinaciji sa lip-gripom, dolazimo u situaciju da, naročito na komercijalnim vodama, učestalo lovimo ribe invalide. Uvek se setim jezera Joca, gde se svaki put (a ja nisam bio tamo puno puta) ulovila po neka riba sa velikim, nepopravljivim oštećenjima, najčešće upravo od korišćenja lip-grip-a.

Kada vidim kakve sve gluposti ljudi rade sa ulovljenom ribom, a onda je pompezno „otpuste”, uvek pomislim kako bi se oni osećali u sličnoj situaciji… Ne mislim da bih to voleo da vidim, nemam stomak za takve stvari, ali mi to uvek proleti kroz glavu. Kao i za druge stvari u životu, ne radite drugima ono što ne biste voleli da rade vama!

Koristite više jednokrake udice na varalicama. Spljoštite kontra kuke (barb) na svim strimerima i mini gumicama koje se koriste kao predvezi jer su to varalice koje se najčešće dobro (duboko) zakače, pa nema problema sa spadanjem, dok god je sistem zategnut, a prilikom oslobađanja ribe ne pravimo dodatnu povredu nego samo izvadimo udicu.

I zaboravite na korišćenje lip-gripa, to je više primereno inkviziciji nego ribolovu. Ako vas mrzi da u ozbiljan ribolov nosite pristojan meredov (za koji i dalje smatram da je najbolje rešenje), vežbajte prihvat rukom, ali računajte da greške mogu biti vrlo neprijatne i bolne.

Čuvajte ovo malo ribe što je ostalo u našim zagađenim i izlovljenim vodama. Vraćajte makar ono što nećete pojesti sa familijom ili prijateljima za sutrašnji ručak. To će vas naučiti da je samo sveža riba (ne smrzavana) hrana izvanrednog ukusa, i verovatno naterati da češće izlazite u ribolov (što je suština) da bi sebi priuštili lep riblji obrok.

Nesa---Potpis smanjen

Ostavite odgovor