Netipične varalice za štuku 3

Osim već poznatih postoji ceo niz retko korišćenih i zapostavljenih varalica, uobičajenih za lov drugih vrsta. Naravno da ne mogu da se setim svega, ali od inače češće korišćenih varalica tu su lipless crank (glavinjare), brzotonući tvič vobleri i stikovi (namenjeni morskom ribolovu) i spineri sa telom ribe ili sličnom formom.

Mnogi su opsednuti „radom” i dekorom varalice, pa im mnoge od ovih varalica ne ulivaju poverenje, a naročito one koje moraju da se vuku dosta brzo (naročito pilkeri i stikovi), i pri tome nemaju neku izraženu, „lepu” vibraciju.

Aktivna štuka, posebno u periodu toplije vode: avgusta, septembra i delom oktobra ima maksimalnu brzinu i istu takvu glad, pa joj ništa ne može pobeći. Bitno je da se nađe mesto gde redovno love (obično plićak gde uvek ima sitne ribe), a ostalo je stvar rutine. I dok sića uredno napada vibraciju sporo vođenog leptira-spinera (u veličini 4 i 5), krupnije ribe najbolje reaguju na skoro histeričnu prezentaciju stika, tviča, pilkera ili glavinjare (spota), pa su takve varalice najbolji izbor u tim uslovima. Ponekad sve liči na ribolov bucova, uz dodatak sajle! Da stvar bude luđa, dobijaju se i bucovi, najčešće u zoru i sumrak, u vreme „crvenog” sunca… Sledeći na redu su bandari, najčešće najveći koje ta voda može da da! U tim uslovima su se jako dobro pokazali brzotonući tvič vobleri, veoma brzo vođeni, sa kratkim, odsečnim udarima vrhom štapa i veoma brzim namotavanjem strune, prava bucov-tehnika lova… Udarci su najčešće grubo zaustavljanje, bitno drugačiji od bucovskog trzanja prilikom udara. Varalica je najčešće duboko progutana i dobro zakačena, a spadanja retka.

Stik od 5 inča, težak oko jedne unce, u minnow formi mora dosta brzo da se vodi da ne bi stigao do dna u vodi uobičajene dubine metar do dva, a u tome nam pomažu tvičevi- trzaji vrhom štapa koji preusmeravaju propadanje u otklone u stranu i povećavaju atraktivnost varalice. Sve je vrlo slično radu tvič voblerima, s tim što vobleri zbog kljuna imaju znatno manja proklizavanja u stranu i drugačije deluju u vodi. Vrlo često iza stika (pilkera) vidimo virove od neuspelih napada posle kojih usledi vrlo jak udar ribe koja je stigla plen. U nekim momentima ribolov se po atraktivnosti izjednačava sa topwater varaličarenjem.

I lipless crank (glavinjare), srednje velike i teže od pola unce, u kategoriji 20-30 grama, moraju dosta brzo da se vode u plićim, vrlo često i zatravljenim delovima vode, sa stalnim trzajima štapom na gore, da bi se smanjila dubina zaranjanja i povećala atraktivnost plena koji izmiče…

Spineri sa telom ribe i slobodnim krilom (kao na spinerbejtu) u težini oko 20gr i veličinom krilca 3-4 je veliki plen koji je uvek atraktivan, nažalost i sitnijim primercima… Donekle pomaže povećavanje udice, ali i tako se love sitni primerci…

Period na koji se sve ovo odnosi je u doba obilja lako dostupne hrane, pa (sporije) prezentacije koje su primerene proređenoj sitnoj ribi-hrani nisu atraktivne kao ove, pomalo histerične… Ovo nije pravilo, ali je veoma često.U toku ribolova riba različito reaguje na različite varalice, pa je sasvim opravdano, makar povremeno, menjanje tipa varalice, jer se često ispostavi da nije riba neaktivna nego bolje reaguje na drugu vrstu pobude. Bitno je eksperimentisati i sa tipovima varalica i mogućim vrstama prezentacije, pa je skoro nemoguće biti bez ulova u iole normalnim uslovima, ma koliko to mnogima zvučalo kao preterivanje!

Nesa---Potpis smanjen

Ostavite odgovor