Oprema za lov štuke 2

Pored odgovarajućeg štapa i strune, posebnu pažnju zaslužuju predvezi-sajle, zaštita od štučijih zuba. I danas, kao i decenijama pre, čelične sajle su osnovna oprema, i od njihovog kvaliteta često zavisi da li riba ide napolje ili ne. Najčešći problem su sami spojevi sajle i kopče/vrtilice (i njihov kvalitet!), a najređe je po sredi sama sajla, osim ako nije dovoljne nosivosti, pa zbog toga puca. Za najveći broj situacija dovoljna je orijentaciona nosivost od oko 10kg, ne zbog samih riba koliko zbog dodatnih opterećenja pribora. Ta nosivost ima dovoljan poprečni presek da može da izdrži mnogobrojna kačenja i kidanja trave i granja u toku ribolova, više ulovljenih riba i ostala oštećenja koja tanke sajle ne mogu da podnesu. Moje iskustvo je da se tokom ribolova na teškim terenima veoma oštećuje prvih pola metra ili nešto više strune iza sajlice, pa u tu svrhu montiram deo debelog monofila (0,50-0,60mm) između sajle i strune (i uvek se iznenadim koliko je oštećen posle ribolova). Taj deo služi i da se lakše oslobode zapetljane udice sa varalica koje često oštete samu strunu i prave dodatni problem. Kod kupovine gotovih sajli ste prepušteni izboru na tržištu i „poštenju” proizvođača. Ako se toga dosta troši, a kvalitetne sajle su skupe, ostaje vam da ih sami pravite od najboljih komponenti koje možete da nađete. Uz zadovoljstvo da ste sami nešto napravili, možete da kombinujete dužine i nosivost prema raznim situacijama, i da napravite unikatne proizvode.

Pored sajli treba koristiti i krutu vezu, tvrdu deblju žicu, bilo da je od titanijuma ili čelika, s tim što ja dajem prednost čeliku jer od njega mogu da se naprave štanglice iz jednog dela, praktično produžena kopča, koja nema zglobnu vezu sa kopčom nego samo sa varalicom. To je stvar koja mnogo pomaže u lovu jerkovima ili tvič voblerima, mnogo ređe se petljaju udice sa predvezom.

Prilikom lova soft-jerk varalicama, gumenim žabama i sličnim kreaturama, u gustom rastinju nepohodna je mekana sajla (zbog pokretljivosti varalice i odloženog kontriranja) sa kopčom koja ne skuplja travu i ne pravi dodatni problem sa eventualnim otvaranjem prilikom ribolova (iako se to veoma retko dešava). Od industrijskih modela to je crosslock, a najbolje se pokazala varijanta uobičajena u Rusiji, petlja od žice sa više puta uvrnutim krajem koji se lako stavlja i ne skuplja ništa od rastinja. Tako pravim i štanglice za jerkove, samo u jednom komadu deblje žice.

blog pike-horz

O udicama se već sve zna. Pitanje je kome se šta sviđa, s tim što su neke stvari neupitne. Potrebna snaga udice je u direktnoj zavisnosti od uslova u kojima se lovi. Teški tereni (lokvanj, trava, granje) traže jake udice, slobodna voda, bez previše prepreka, standardne modele. Po pravilu, veća udica bolje drži ribu, pa je dobro promeniti udice za onoliko veće koliko ne remete rad same varalice. Većina kašika i leptira komotno trpe veće udice od standardno montiranih, kod voblera za broj veća udica na stomaku/grudima najčešće ne remeti rad, a mnogo sigurnije drži ribu. Kod površinaca su u glavnom udice proporcionalne veličini varalice, naročito kod američkih varalica (Zara Spook). Za jigove je najčešći problem veća udica na lakoj glavi, pa i tu moramo da se snalazimo. Srećom, i ta stvar se promenila pa danas postoje alati i za netipične odnose veličina udica i težine olovnih glava, a mnogi proizvođači su i to uvrstili u asortiman ponude.

Ne zaboravite da ponesete veća klješta sa dugim kracima (makar one najjeftinije, od par evra), jer su mnogo bolje od većine peana (koji su namenjeni malim udicama). Vađenje udica iz usta štuke veće od 2-3kg. zna da bude dosta dramatično, naročito bez alata. Za prihvat ribe (posebno ako se lovi voblerima) meredov je jedina pristojna opcija koja pravi najmanje štete, ako nemate ruku kao ja da možete komotno da obuhvatite ribu od 5kg. Griperi su inkvizicijska naprava koju bi trebalo proterati sa tržišta.

crna

 

Ostavite odgovor