Oprema za lov štuke 1

Varaličarenje štuke je poslednjih 20-ak godina doživelo znatne promene, vezane za unapređenje opreme i uvođenje novih tehnika. Pre svega, asortiman varalica je danas neuporedivo veći, a vrste prezentacija zaista mnogobrojne. Zahtevi koji se postavljaju u vezi pribora su bitno drugačiji, pa se, naravno, i tu sve promenilo. Vođenje varalica zahteva dosta rada samim štapom (jerk, topwater, softbaits), traži dodatno angažovanje samog varaličara, a to je po meni i prava mera stalnog usavršavanja i večite potrage za efikasnijim tehnikama…

Idealno bi bilo nositi 2-3 kompleta koji su specijalizovani za određene tehnike, ali pošto je to u većini slučajeva nemoguće, idealna opcija bi bila da se nosi štap umerene dužine, između 2,10 i max. 2.60m, gde se kao zlatna sredina pokazala 2,40m, dovoljna za sve tehnike i tipove varalica, za čamac i obalu. Naravno da ćete u ribolovu po obraslim kubicima i barama nositi kratak, a u ribolovu na reci ili velikom jezeru duži štap. U izboru  su presudne navike, ali se ovde radi i o upotrebnoj vrednosti, o onome što je najefikasnije… Štap mora da zadovolji nekoliko zahteva. Pre svega, mora da ima dosta snage u srednjem i donjem delu, osetljiv i dovoljno snažan vršni deo i da bude brz (fast) ali i žilavo-savitljiv. Ne treba vam jig-štap visoke krutosti nego nešto nižeg modula grafita, dobro konusiran i debljih zidova. Čak i teški štapovi u dužini 2,40m ne umaraju ruku tokom višečasovnog rada, a omogućavaju korišćenje svih tehnika, od gvozdene konfekcije do neotežanih weedless silikonaca, jerkova i topwatera sa podjednakom efikasnošću (i zadovoljstvom). Konus štapa treba da bude veliki jer se jako često dešava da se lovi u vodama sa puno rastinja, pa sasvim prosečna riba zna da napravi veliki problem jer se upetlja u travu i slabijim priborom ne može da se privuče do obale. Rizikuje se i lom štapa uz skoro siguran gubitak ulova. Jak BUTT kombinovan sa nešto većom savitljivošću (koja je izražena u vrhu) omogućava da se konstantnim pritiskom-pumpanjem, riba zaglavljena u travu brzo i efikasno izvadi na suvo. U prednosti su multiplikatori jer se na njih može staviti i vrlo debela struna a da to ne utiče bitno na performanse. Sa stacionarnim čekrkom, uobičajenim kod nas, mora da se napravi kompromis između nosivosti i dijametra strune jer to utiče na daljinu zabačaja. Kao optimalna se pokazala struna od 20-ak libri, približno 0,20mm, dovoljno jaka a ne predebela zbog rada sa nešto lakšim varalicama ili na većim daljinama.

Same varalice ne prave veliki otpor pri vođenju pa nije neophodno imati štap sa grubim vrhom, naročito ako sve mora da se pokrije sa jednim kompletom. Jerk gumice, silikonci na lakim glavama i većina jerkova (do 12-13cm) pogodnih za pliće vode ne prave skoro nikakav otpor prilikom vođenja. Nešto veći otpor prave poperi ako se jako agresivno vode (što je najređe) i veliki jerk/tvič vobleri u fazama agresivne prezentacije. Najveći otpor prave spinerbejti sa kolorado krilcima i veliki spineri (veličine 5 i 6), ali zbog načina vođenja nije presudno to što se vrh štapa malo više savio. Dovoljna TB je u kategoriji 40gr, pod uslovom da je štap u osnovi vrlo jak (velikog konusa), ili 50-ak gr. ako je ravnomernije sužavanje prema vrhu. U tu svrhu dobro dođu bassovski štapovi klase MH, HMH i H, bacačke težine između 3/4 i 2 oz. Obratite pažnju na opisni deo, gde je uobičajeno naglašeno za koje tehnike je namenjen i koje strune su optimalne. Nađite negde FROG štap srednje snage pa će vam mnogo toga postati kristalno jasno, od lakoće zabačaja i manipulacije varalicama do lakoće izvlačenja ribe sa najtežih terena.

crna

Ostavite odgovor