Osnove zimskog varaličarenja 2

U prvoj, jesenjoj fazi, riba polako zauzima mesto po najdubljim virovima (manjih reka) ili najzaklonjenija mesta (na velikim rekama) koja imaju povoljnu dubinu i položaj. Uglavnom su delovi reke iza napera-traverzni ili duboke rupe u tzv. lakat krivinama mesta koja obezbeđuju povoljne uslove za prezimljavanje. To mogu da budu i veći objekti na otvorenoj vodi, stenje i kamenjari ili neravnine na dnu. Često su to zaglavljene veće količine panjeva koje formiraju pogodno strujanje vode i zaklon čak i pri većem porastu vode. Glavno je da se voda „cepa” i slabi u toj meri da je moguć boravak bez utroška energije za održanje u jakoj struji. To je doba velike sezonske migracije, poznate većini varaličara, gde se iz dana u dan povećava broj jedinki raznih uzrasnih kategorija na mestima gde će prezimiti i čekati povoljan period za početak mresta.

Lov u tom periodu je dosta izdašan, ali još uvek je bolje loviti „putnike” po otvorenoj vodi, naročito prilikom uobičajenih porasta vode u tom periodu. Tada se najbolje lovi na isturenim pozicijama koje daju promenu pravca strujanja vode, prave povratne turbulencije i „drže” ribu na odmorištima, a u blizini sitne bele ribe-hrane, jer je to doba najintenzivnijeg hranjenja, stvaranja naslaga za sazrevanje već formirane ikre i preživljavanje surovih uslova dolazećih ledenih meseci.

Pravi momenat za lov u zimovnicima je onda kada temperatura vode opadne blizu uobičajene zimske (oko 5-6ºC), i kada noćni ribolov voblerom u priobalju (skoro) ne daje rezultate. To je siguran znak da se većina populacije preselila u zimovnike koje treba obilaziti što češće, jer riba u uslovima kakvi vladaju u tom periodu vrlo retko jede, pa se dešavalo da nekoliko odlazaka bude bez rezultata, a dani aktivnosti su davali enormne ulove, čak i više desetina riba(!) za svega nekoliko sati ribolova. Tehnike ribolova se u glavnom svode na jig, ređe vobler, u glavnom po obodima dubokih rupa, uzvodnih ulaza u jame, povratnih struja u samom priobalju dubokih rupa, izlaznih-nizvodnih delova vira do granice ubrzanja rečne struje, jer aktivna grabljivica uvek „izlazi” na plića mesta povoljna za lov…

Moguće je na dosta mesta loviti sa obale, a čamac veoma olakšava pristup i pozicioniranje u odnosu na položaj aktivne ribe. Čamac daje mogućnost vertikalne prezentacije raznim varalicama, uključujući i metalne jig-kašike (tipa-kastmaster), vrlo lovne i proste za rad.  Vrlo zanimljivo je to da se većina aktivnosti odvija po danu, što u nekoj meri olakšava lov i daje bolji pregled situacije. Noć daje svoje, ali uslovi mogu jako da otežaju tehnički deo ribolova (led,magla..).

Vraćajte, makar veći deo ulova jer to je ono što čini čoveka najjačim i najvažnijim faktorom u održanju vrsta! Zločinačko delovanje organizovanih grupa ribokradica (zvali se oni alasi ili ne), nemali doprinos „velikih majstora ribolova” i revnosnih prodavaca svog ulova koji se ponose svojim učinkom i neka vrsta kolaboracije velikog dela ribočuvara i kriminalaca je doveo do toga da se ulov smuđa većeg od par kilograma smatra pristojnim trofejem, a ulovi više jedinki u jednom popodnevnom jesenjem izlasku na gradski kej je ravno velikom čudu. Nesa---Potpis smanjen

Ostavite odgovor