Osnove zimskog varaličarenja 3

Period „prave zime” je najčešće od sredine decembra pa sve do pojave prvih bujica nastalih topljenjem snega, ili početka nešto toplijih padavina, obično tek početkom marta, uz znatno produženje dana i temperaturni „skok” vode od 1-2ºC.

U tom periodu, pri rasponu temperature vode između 0,5 i 3ºC, riba je skoncentrisana u zimskim staništima i slabo pokretna. Metabolizam je na minimumu, uz dane pojačane aktivnosti, obično u periodu punog i mladog meseca, a posebno u danima toplijim od prosečnih, bilo da su kišoviti ili sunčani, obično praćeni slabijim vetrovima iz južnog pravca koji lagano greju vodu.

Ribolov u tim uslovima zna da bude veoma naporan, naročito iz čamca. Iako je ribica-mamac sigurno najbolja za lov ekstremno skoncentrisanih grabljivica, moja preporuka za ovaj period su silikonske varalice umerene veličine i pribor znatno slabiji nego u drugom periodu godine. U najhladnijem delu godine je voda (uglavnom) na srednje niskom ili niskom nivou, spora i laka za pretragu, a ribe usporene i sa malo energije. Izuzetak čine momenti izražene aktivnosti kada je bolje koristiti nešto veće mamce i malo agresivniju prezentaciju.

Posebno lovne kombinacije u zimskim uslovima su Drop-shot i rad sa No-action silikoncima montiranim na jig glave, uz sporu prezentaciju i duže pauze, ako je to moguće. Na nekim pozicijama je moguće raditi metalnim varalicama namenjenim vertikalnoj prezentaciji, ili glavinjarama svih vrsta. Zima je pravo vreme da se koriste atraktori ili fabrički „namirisani” silikonci. Danas postoji cela industrija atraktora, od šaranskih i morskih, do onih za pojedine vrste grabljivica. U glavnom su sve velike firme prisutne na tržištu, i svi odrađuju posao; provereno puno puta, naročito u zimskim uslovima. Suština prezentacije je da se (najčešće) neutralno-neaktivnom grabljivcu ponudi lak zalogaj privlačnog mirisa i slabe aktivnosti. Aktivnoj ribi ne treba atraktor da bi je naveo na napad, treba joj pobuda pokretnog plena, i to je vreme ribolova agresivnijim prezentacijama i većim mamcima.

U glavnom, zimski ribolov se odvija u nepovoljnim uslovima,  uz solidnu koncentraciju ribe i velike mogućnosti za više aktivnosti u toku dana. Vrlo često se smenjuju aktivnosti smuđa, bucova i soma, pa ulovi mogu da budu šareni i mnogobrojni. Sve to zna da potraje i preko dva meseca, pa ako niko ne vodi računa o količini ulovljene ribe, broj jedinki se smanjuje iz godine u godinu, i atraktivna zimska mesta postaju vrlo prosečna ili čak loša. Na žalost, pratim višedecenijsko propadanje i uništavanje naših voda, posebno u zimskom periodu, kada je sva riba posebno grupisana i izložena na milost i nemilost svima; mrežarošima, strujarošima, grabuljašima, lovcima na žive mamce prezentovane varaličarskim tehnikama, dokonim seljacima koji bi da nahrane svinje ribom… Danas svi imaju zamrzivače, pa se ne ustručavaju da odnesu bukvalno SVE što ulove/izgrabuljaju, ne razmišljajući šta će biti sutra…

U glavnom, zimski uslovi prestaju onog momenta kada voda počne da se greje od minimalne, i pređe famoznih 4ºC, što obično bude praćeno porastom vodostaja i opštom pometnjom u živom svetu reke, a to prati finalna priprema vrsta za mrest, i pojačana aktivnost svih vrsta sa povećanjem temperature vode i dužine dana.

Nesa---Potpis smanjen

 

Ostavite odgovor