Osnovne nezakačive montaže 1

Pojava worm udica sa kolenom je otvorilo velike mogućnosti prezentacija na mestima koja su bila skoro nemoguća za pretragu klasičnim varaličarskim metodama. Danas su uobičajeni deo opreme, ali sam primetio da i prilično verzirani ribolovci pogrešno montiraju i kombinuju tip udice sa vrstom gume, pa često odustaju od tih sistema jer su im nepouzdani.

Postoje dva osnovna tipa udica, sa mnogim varijacijama, a generalno gledano, tanki, glistoliki mamci (uključujući lizarde i većinu stik gumica) idu na izdužene, pliće udice, a puniji, (kreature, žabe i šedovi) bolje idu sa dubokim, wide gap udicama.

w1

Pored toga, bitan detalj je i vrsta kolena na udici, jer od nje zavisi koliko će se pouzdano držati mamac u delu koji najviše trpi. U glavnom, koleno pod pravim uglom (bez obzira koji je tip udice) se koristi za varalice koje se (najčešće) koriste za slobodno propadanje ili drop shot, a Z-koleno za tvič/jerk tehnike i ribolov u jako gustom rastinju. Naravno da je stvar ličnog izbora koju ćete udicu koristiti, ali probajte istu varalicu na istom terenu drugačijom udicom, pa će vam sve postati jasno. Nešto što je stalno kačilo, skupljalo travu, odjednom lagano prelazi preko istog krša…

w2

Posebna kategorija su udice sa dodatim žičanim ili plastičnim držačima gumica, udice nastale modifikacijom jig-udica, a najčešće se koriste kao swimbait udice, za šedove i šedolike forme jerk varalica.

w3

Svi veliki proizvođači udica u svom programu imaju veliki broj modela, različitih debljina žice, raznih veličina i namene. Kod nas su prisutni Gamakatsu, Eagle claw, Mustad, Kum-ho, Fudo, VMC, Owner; više nego dovoljno za bilo kakvu potrebu i prezentaciju.

U praksi, nema potrebe za gomilanjem raznih podtipova udica jer su to najčešće alati turnirskih profesionalaca orjentisanih na lov bassa. Dovoljno je imati dva osnovna modela u nekoliko veličina i debljina žice, za lov u raznim uslovima… Mogu se koristiti za lov bassa, štuke, smuđa… Upotreba ide od solo udice, udice sa otežanjem, drop-šot montaže i kombinacije olovne glave i udice (čeburaška)… Naravno da postoji još raznih kombinacija, ali ovih nekoliko pokriva najveći broj situacija.

w4

Upotreba: smuđ noću, swimbait, u oborenom drveću, kada je vobler više smetnja nego korist. Štuka (i bass) u gustom rastinju (lokvanjska polja i sl.). Poznate situacije kada se sva akcija dešava uz nešto ( granje koje viri iz vode, ivice polegle dugačke trave u priobalju) što ometa korišćenje bilo kakve standardne varalice i standardne prezentacije. Koliko sam ulovio bucova, u brzacima punim potopljenog drveća oko koga se skuplja keder, na prostu montažu worm udice i pin-tail gumice. Takva montaža ne remeti sklad u vodi, ne pobuđuje sumnju kod grabljivca (ne kači grane/travu), a svojom akcijom izaziva veliku pažnju. Uz to (bass-isti to dobro znaju), sve gumice namenjene tim tehnikama se zabacuju dalje nego većina standardnih voblera, pa im je upotrebna vrednost maksimalna. Jedna od mojih omiljenih tehnika…

w5Savet plus: Trudite se da worm udicu vezujete ditektno na strunu i da je „pustite” u gumicu toliko da su ušica i čvor pokriveni gumom. Bolje drži i manje kači…

Postoji jos raznih nezakacivih montaza; o njima drugi put…

Nesa---Potpis smanjen

Ostavite odgovor