Poboljšani Allbright čvor

Allbright knot (Olbrajt), veoma poznat i često korišćen. Dobro se pokazao u svim uslovima kada se od sistema traži visoka nosivost i mali čvor (zbog nesmetanog prolaženja kroz vođice na štapu), uglavnom usled potrebe da se koristi veoma dugačak predvez, najčešće zbog abrazivnog kamenitog dna ili ribolova u potopljenom drveću/granju… Uobičajeno, ukoliko je predvez (monofil) znatno deblji od strune, pravite desetak namotaja, a u koliko su približne debljine, dovoljno je 5-6…

Čvor, objektivno, ima samo jednu manu, a vezano je za pedantno motanje i snažno zatezanje gotovog čvora (da sve legne gde treba). Ako se sve potrebno ne uradi baš kako treba, postoji mogućnost da sistem prokliza i da vas u sred ribolova ostavi bez predveza i varalice prilikom zabačaja ili pri najmanjem otporu, zbog kačenja ribe/trave… Prilično glupa (i često smešna) situacija, koja kod nekih ljudi pravi izlive besa i prilično čudne reakcije, kao da nisu svesni da je stvar do njih, odnosno pažljivog vezivanja.

Pošto se većina situacija može predvideti, ukoliko Olbrajt vezujete po mraku, u čamcu koji se pomera, dok vas fircaju komarci, uradićete samo još jednu dodatnu operaciju koja vam (valjda) neće predstavljati problem. Potrebno je da se kraj strune, namotan na jednu stranu pa, vraćen (namotan) nazad samo još provuče dva-tri puta oko omče monofila (predveza) koji će da fiksira taj kraj i spreči izvlačenje i smicanje strune (a samim time i raspetljavanja celog sistema). Ovo zahteva svega par sekundi više, a oslobađa vas stalnog razmišljanja da li ste sve dobro uradili.

Postoji još jedna varijanta „osiguranja” čvora koja se sastoji u paljenju krajeva pletenice i monofila dok se ne napravi zadebljanje slično čvoru, ali to sa sobom nosi i rizik oštećenja glavne strune, i u glavnom je dosta pipav posao za prethodno opisane uslove. Osim toga, narušava mali prečnik čvora i njegovu prohodnost kroz vođice, i češće „skuplja” travu i slične stvari u toku ribolova. Lovci na štuke i bassa znaju koliko to otežava ribolov, pa nisam pristalica tog „poboljšanja”.

Vraćajte ribe i čuvajte prirodu. Pozdrav