Rapala X-rap

blog

Posle desetak godina intenzivnog korišćenja i uporednih iskustava iskusnih drugara-kolega, mislim da je vreme da se nešto kaže o ovoj izuzetno uspešnoj Rapalinoj varalici. Jedna od bitnih stvari je to da X-rap možete da koristite od ranog proleća (loveći bucova i soma), leta (sve vrste) do početka zime (smuđ, štuka i bucov) sa podjednakim uspehom. Sledeća prednost je veoma čvrsta konstrukcija i sistem kliznog otežanja koje omogućava veoma daleke (i precizne) zabačaje, a pri tome ne pravi probleme prilikom tvič-vođenja (što je čest slučaj kod kliznog otežanja). X-rap zaista predstavlja varalicu koju je moguće voditi različitim tehnikama, u različitim vodama i pri tome loviti praktično sve grabljive (i manje grabljive) vrste u dotičnoj vodi! Po univerzalnoj lovnosti ga svrstavam odmah uz (skoro savršeni) Megabass Ito Vision 110, jedan od mojih omiljenih long-cast voblera. Prednost X-rap-a je i to što Rapala uobičajeno pravi modele u više veličina, za lov više vrsta u različitim uslovima na konkretnoj vodi, pa ga čini upotrebljivijim modelom od većine sličnih voblera. Mogućnost korišćenja raznih tehnika je velika prednost za svaki vobler, naročito ako se lovi na istoj „radnoj” dubini. Veoma često nema odziva na pravolinijski vođen vobler, dok onaj koji ide u cik-cak, sa pauzama (ili bez njih), bude napadnut. Ili ribolov sa dugim pauzama (X-rap je suspender) i kratkim i retkim pokretima vrhom štapa, samo da se pokaže da je „stvar” živa.

U dugom vremenskom periodu imali smo prilike da lovimo razne grabljivice u različitim uslovima, pa pouzdano mogu da preporučim veličine 8 i 10 (i plitkoroneće i dubokoroneće varijante) kao univerzalne, must-have varalice, a 6 i 12 kao nešto ekstremnije opcije. Veličinu 4 (jedina nema klizno otežanje) nisam uspeo da nabavim, ali ne sumnjam da je dobra za klena, pastrmku i bandara.

X-rap 6 dostiže dubinu manju od metra, a normalna, radna dubina, je oko pola metra i manje, pa predstavlja veoma izazovan plen u plićacima (gde se inače nalazi riblja mlađ) koji predstavljaju fast-food raznim grabljivicama, od bandara i štuke do bucova i smuđa… Osim toga, zbog manjeg gabarita, pogodan je za sve male vode (pastrmka-klen) ili stajaće vode (sve grabljivice)

X-rap 8 ima radnu dubinu do max. 1m (dubokoroneći oko 1,5m), a može da se vodi i veoma plitko, svega 20-ak santimetara od površine, lako i precizno se zabacuje i poslušno prati sve „komande” vrhom štapa. Mislim da smo na taj vobler ulovili stotine bassova, bucova, štuka, bandara, protfiša i smuđeva za ovih desetak godina. Veličina 6 i 8 su neselektivne varalice, lak plen za sve veličine grabljivica, pa se dešavalo da se ulove ribe koje je praktično nemoguće izvaditi lakšim priborom (klase M-MH), prilagođenom veličini varalica.

X-rap 10 je varalica dorasla raznim ribama, uključujući i maksimalne primerke bucova, smuđa, bassa i štuke kod nas. Radna dubina je preko metra (približno X-rap 8 deep), ali može da se vodi i u „pola metra vode”, zabacuje se neverovatno precizno i daleko, a prilikom tviča pravi lepe, široke otklone. Zahteva nešto robusniji pribor (klase MH ili H). U dubokoronećoj varijanti dostiže i 3m, (tipično oko 2,5m.) radne dubine, i omogućava sporo pretraživanje dubokih odseka ili ivica rastinja u stajaćim vodama… Krivac za mnoge velike basove i štuke na kanalskoj mreži u Vojvodini (naročito posle hladnog fronta) i mnoge smuđeve i bucove uz odseke i napere na Dunavu…

X-rap 12 je tipični predstavnik morskih, long-cast varalica namenjenih in-shore ribolovu, ali daje mogućnost ciljanog ribolova krupnih primeraka (soma, štuke, smuđa…) tehnikama primerenim lakšem ribolovu (twitch-jerk…) jer podjednako dobro reaguje na komande štapom kao i manja braća. Jedino što pribor ne bi trebalo da bude slabiji od klase H, idealno je XH.

Široka paleta dekora i veličina čine ovaj vobler veoma interesantnim za najrazličitije prezentacije, vode i grabljivice, a Rapala ga i dalje drži u asortimanu kao veoma cenjen proizvod u svetskim razmerama.

Nesa---Potpis smanjen

 

 

Ostavite odgovor