Slim Beauty knot

Još jedan od Big Game čvorova; lako i brzo se vezuje, potpuno je pouzdan, a nosivost je u rangu J i Albright knota. Do sada mi se nije desilo da se pravilno vezan SB čvor odveže ili prokliza, u desetinama situacija koje su tražile maksimalnu pouzdanost pribora. Koristio sam ga spajajući deblji monofilni predvez između strune i sajle, ne zbog „nevidljivosti” nego zbog zaštite strune u lovu štuke u granju i gustom lokvanju i travi. Vrlo često je korišćen prilikom jigovanja u potopljenim panjevima ili na kamenim regulacijama…

Ako se rade predvezi sličnog dijametra dovoljno je uraditi 5 namotaja u jednom smeru i 4 unazad… Generalno, veća razlika dijametra traži više namotaja (osnovne strune), pa ako spajate strunu od 8-10lb sa relativno debelim najlonom (klase 0,40+), napravite 8 + 7 namotaja da bi dobili veću površinu naleganja.

Počinjete tako što napravite dvostruki čvor na monofilu i stegnete do pojave oblika osmice, kroz koji se provlači pletenica.

Početak može da se učini malo komplikovan, ali postoji rešenje u manipulaciji monofilom, tako da se pridrži dvostruka petlja prstima dok se provuče duplirana struna, pa da se onda izvrši delimično zatezanje. To je zgodno prilikom vezivanja u toku ribolova, po mraku, u čamcu koji se ljulja i sličnim nepovoljnim uslovima.

blog1

Provlači se oko 15cm duplirane strune, delimično se zategne čvor na monofilnom predvezu, i krene namotavanje strune udaljavajući se od čvora. Najbolje je pre početka namotavanja staviti srednji prst koji će formirati omču između čvora monofila i pletenice a koja služi da se završi petlja i olakšava fino slaganje pletenice u procesu zatezanja. Posle određenog broja namotaja krenite u nazad, za jedan namotaj manje. Završava se tako što se pletenica provuče kroz petlju koju ste „osiguravali” prstom, navlaži se da se petlja lakše „složi”. Što se tiče broja namotaja, to nije glupava sitničavost jer isti broj namotaja u oba smera daje dupli namotaj kod samog čvora monofila i povećava mogućnost da se razlabavi i razveže taj najkritičniji deo cele petlje, što se meni i desilo dok nisam ukapirao… Isti broj namotaja se radi kada se isti čvor vezuje jednostrukom strunom, s tim što se radi veći broj namotaja (10 i više).

44

55

66kada ste namotali strunu u oba smera, dotegnite čvor na monofilu i pridržavajući krajeve duplirane strune zategnite pletenicu dok ne „legne” na graničnik i ne složi se ravnomerno oko monofila.

77

slobodno „nategnite” završenu petlju i odsecite sve viškove materijala.

88

Čvor je pogodan za prolaz kroz karike na štapu, u situaciji kada moraju da se koriste jako dugački predvezi, zadovoljava sve kriterijume pouzdanosti i lakoće vezivanja. I, naravno, imate na You Tube sve, detaljno, i u svim mogućim varijantama.

Nesa---Potpis smanjen

 

 

Ostavite odgovor