Snaga, namena i akcija štapa

Snaga štapova se uobičajeno označava skraćenicom: UL, L, ML, M, MH, HMH, H, XH, XXH… Sa povećanjem snage ide i povećanje nosivosti strune (line), a moguće je da težina bacanja veoma malo odstupa za npr. MH i XH snagu! Čak ide dotle da se t.b. za štapove različite snage ne razlikuje, ali namena, samim time i akcija daje odgovor. Medium Heavy salmon t.b. 1 1/2oz je potpuno drugačiji od Xtra Heavy Flippin štapa čija je t.b. takođe 1 1/2oz! Pri tome Salmon štap može biti namenjen npr. spinerima i kašikama i sl, pa samim time umerene (Moderate) akcije; a flippin je Fast, namenjen (pre svega) čupanju ribe iz trave/granja, prava dizalica! Klase štapova po snazi određuju čime ćete loviti male a čime velike ribe, a namena (koja jeste vezana za akciju) određuje u kakvim uslovima i kakvim tehnikama je lov moguć, i od nje dosta zavisi kolika će biti težina bacanja za određeni štap. Kombinovanjem snage, namene i akcije dobijate opisnu karakteristiku koja pomaže pri odabiru potrebnog štapa.

Prema nameni (bez obzira da li su spinning ili casting), za ribolov jigovima, voblerima, spinnerbait ili swimbait, froggin’, flippin’, troling, saltwater jig/pilk… Kod boljih proizvođača daje se informacija o nameni i tehnikama koje su primerene određenom proizvodu. Osim toga, postoji ceo niz korisnih podataka, od dužine, snage, preporučene nosivosti strune (u direktnoj vezi sa snagom) i akcije (slow-moderate-fast). Proizvođači imaju i ponudu blankova (od kojih prave štap koji hoćete da kupite!) na kojima su dati i potpuni podaci o prečnicima donjeg i gornjeg kraja, težini i sl. pa i to može da bude koristan podatak.

Imate veoma brz ili spor štap iste snage, čak iste t.b., samo namenjen različitim tehnikama. Akcija nije povezana sa snagom štapa! Na akciju najveći uticaj ima konstrukcija, konus blanka, koji može biti umeren ili vrlo izražen. Akciju štapa najčešće određuje namena. Za neku namenu je bolji sporiji, a za neku vrlo brz štap, pa se tako i konstruišu. Snaga štapa je direktno vezana za uslove i/ili veličinu potencijalnog ulova, a korišćena tehnika ribolova direktno utiče na potrebnu akciju. Jig-štap je fast/extra fast, crank/deep crank moderate-fast, mekog vrha i velike snage u donjem delu, troling štapovi su savitljivi celom dužinom itd. Sporiji štapovi velike snage vrlo često deluju kao znatno brži samo zbog velike sile koja je potrebna da ih savije. Veoma brzi štapovi male snage izgledaju kao da su znatno „sporiji”. Tek kada upotrebite odgovarajuću silu pokaže se prava akcija. Svaki detalj koji naglasi proizvođač je bitan jer određuje finalnu akciju štapa. U svakom katalogu boljih proizvođača naći ćete štapove iste/slične dužine, težine bacanja i snage a veoma različite akcije, pa pogledajte pre kupovine preporuku za namenu-tehniku; da ne bi kupili troling štap za jig!

Zbog niza razloga (u koje spadaju i nemogućnost transporta tokom ribolova i visoka cena opreme), skoro svi smo prinuđeni da razne situacije rešavamo jednim, eventualno sa dva kompleta. To donekle olakšava izbor, smanjuje troškove ali i nameće dosta ograničenja, pa traži veliku pažnju i u odabiru opreme i prilikom njenog korišćenja. Realne potrebe jednog prosečnog ribolovca koji lovi sa obale su relativno male, ali i u tim uslovima bi nam trebao jedan lakši (L,M) i teži komplet (MH, H), kojim bi mogli da pokrijemo uobičajene situacije tokom ribolovnog dana u toku kog se mogu smenjivati aktivnosti više vrsta i obavljati ribolov različitim tehnikama. Ribolov iz čamca (uz već poznate prednosti) daje mnogo veće mogućnosti jer je jednom ukrcana oprema uvek pri ruci. Turnirski profesionalci uobičajeno koriste desetak kompleta, uredno montiranih i složenih na dohvat ruke, za sve eventualne situacije na terenu! U koliko idemo u ribolov na poznata mesta, po stabilnijem vodostaju, i na jednu, eventualno dve dominantne vrste, koje lovimo „na cug”, možemo da odaberemo jedan komplet koji će odgovarati trenutnoj situaciji. Već ribolov koji se sastoji od npr. rada težim jigovima u sumrak i noćnog ribolova voblerima pravi problem, pa zaista treba pronaći štap koji je u stanju da pokrije ove (prilično oprečne) zahteve. Naravno da na tržištu već decenijama postoje dobri univerzalni štapovi, primereni kombinovanim tehnikama. Kupujte štapove poznatih proizvođača jer kod njih možete da odaberete pouzdane multifunkcionalne štapove visokog kvaliteta sa kojima nije problem promena tehnike u toku ribolova, kao ni ulovi većih grabljivica… Uzimajte visoku kategoriju štapova (ako ste u mogućnosti), jer su sve komponente koje čine štap dobrim, visokog kvaliteta. Tako ćete najbolje „uštedeti”.  Verovatno najbolju ponudu imaju, naravno, američki i japanski proizvođači, sa najpotpunijim opisom namene i snage.Nesa---Potpis smanjen

Ostavite odgovor