Soft jerkbait

Od kada su se, devedesetih, kod nas pojavile prve soft jerk varalice (slug-go, fines fish, mann’s shadow) ne prestaju da me iznenađuju načinima prezentacije i vrstama koje se love. Prvenstveno su to bassovske varalice, ali su veoma lovne za štuku, smuđa, bandara ili bucova(!). Najčešće se koriste bez otežanja, montirani na worm udicu i plasirani u plićak pun granja ili trave. Veoma popularna prezentacija je varalica tipa fines fiš-a montirana na olovnu glavu, često na Pony head ili varalice tipa chatterbait.

jerk

Postoji čitav niz situacija kada je neophodno spustiti varalicu u dublje slojeve, ali tako da lagano i bez velike vibracije prolazi pored pojasa trave, ivice lokvanja ili granja gde će je (ne baš aktivan) grabljivac lagano „pokupiti”. Na plićim delovima je dovoljna težina same varalice, a tamo gde ima +2m. , ili je tekuća voda treba staviti par grama otežanja u obliku olovne glave, worm udice sa otežanjem, ili prostog dodavanja otežanja ispred udice, kao kod texas montaže. U tim situacijama i rad štapom je sa malim otklonima i ne često; taman da se stekne utisak da je po sredi živi stvor, verovatno umirući…

Na većim rekama su idealni za vertikalnu prezentaciju, uglavnom iz čamca nošenog vodenim tokom. U tim situacijama je od presudnog značaja, pored težine olovne glave, veličina samog jerka- veće je znatno bolje, a optimum bi bio 5-6 inča.

Meni je najzanimljiviji ribolov neotežanim jerkovima u obraslim plićim vodama, ili delovima koji su uz obalu obrasli travom (koja je odlično sklonište grabljivcima) iz koje polaze u napad. Jedino su neotežani šedići, montirani na worm udicu lagano prolazili kroz prepreke, da bi ih na ivici otvorene vode grabljivac napao bez ustručavanja. Moguće je sve to uraditi voblerom, ali mogućnost kačenja (trave i sl.) je veća nego mogućnost ulova ribe, uz sigurno oterani potencijalni plen. Rezervna varijanta su swimbaits, oblika šeda ili tvistera, kada je bolje imati malo otežanja da se varalica brže spusti ispod površine ili zadrži na kratko u struji pored trave, granja ili nekog objekta u vodi.

yum2

Mogućnost sigurnog kačenja ribe je direktno vezana za veličinu same grabljivice, veličina varalice je nebitna. Riba koja ima dovoljno velika usta da usisa varalicu od 10-15cm. neće plitko da se zakači i spadne pri izvlačenju. To se dešava sa manjim primercima, pa ako imate više spadanja nego ulova, znači da je preovlađujuća populacija sitna. YUM Hudini od 5″(12,5cm) je veliki zalogaj za bassa od 250g. ili štukicu slične težine, ali već ribe kategorije +500g. love bez promašaja i spadanja.

Moji favoriti (u zavisnosti od ponude lokalnog tržišta) su pintail tip za brzo i agresivno tvič-povlačenje; V-tail za nešto mirnije prezentacije i/ili montažu na male jig glave, Pony head i drop shot; i beavertail za potpuno usporeno, polumrtvo propadanje. Postoji još varijanti oblika (koji utiču na način tonjenja varalice), a najizrazitiji su pljosnati modeli (Manns shadow, YUM swurm) koji dosta drugačije rade od ostalih, a svaki ima svoju namenu, u zavisnosti od stepena aktivnosti ciljne grabljivice.

Nesa---Potpis smanjen

Ostavite odgovor