Spajanje strune i predveza 1

Ovo je dosta opširna tema, slično kopčama ili strunama i svi imaju neku svoju verziju i razloge zašto baš to i tako rade… Ideja je proistekla iz prakse noćnog varaličarenja, u uslovima nikakve vidljivosti i adrenalinske žurbe, pa je bilo baš nezgodno napraviti neki hibrid poznatih spajanja, a da bude pouzdano, brzo i prosto. Vrlo često sam koristio Olbrajt i Alberto, ali sam u tim uslovima imao nekoliko puta „proklizavanje” predveza i neprijatan gubitak ulova, okićenog nekakvim voblerom sa tri trokrake i metar debelog najlona… Pokušaji vezivanja FG ili Bimini-ja je u noćnim uslovima bio siguran put u veliki problem i nepotrebno nerviranje, a ovi naoko prosti čvorovi imaju samo jednu manu: moraju veoma pažljivo da se vezuju, u glavnom u kućnim uslovima, sedeći za stolom.

Čvor koji sam smislio je verovatno već viđen; prosto ne verujem da ne postoji negde, ali nisam nigde uspeo da nađem baš takav. To je nekakva varijanta Alberto čvora, s tom razlikom što se pravi mnogo manje namotaja u oba smera, ali se struna duplira, pa se prilikom namotavanja dovoljno izuvrće da ne može da prokliza, a vezivanje je moguće i u totalnom mraku, stojeći na vetru itd. Čvor svoju prednost pokazuje pri spajanju tanjih struna (kakve obično i koristimo), a odlično se pokazao i sa debelim strunama (preko 30lb) i monofilima 0,60-0,70mm.

013

Predvez (mono) se formira u petlju.

017

021

Struna se duplira i provuče kroz petlju, namota 5-6 puta od petlje monofila, zatim u nazad (preko postojećih namotaja) 3-4 puta do petlje monofila. Na kraju se struna ponovo provuče kroz petlju monofila (na istu stranu na koju je uvučena).

024

Monofil se polako povlači dok ne sedne sve na svoje mesto, dobro se zategnu oba kraja predveza, odseku se krajevi i dobili ste mali, zbijeni čvor koji bez problema prolazi kroz provodnike kada morate da stavljate dugačak predvez.

knot 1

crna

Ostavite odgovor