Sportex Absolut-Hyperion

Sportex je poslednjih godina pokrenuo proces stvarne transformacije nekada vrhunskog brenda (80-90ih godina), koji nije uspeo da odgovori zahtevima tržišta početkom ovog veka. Logična posledica je bilo opadanje prodaje i (skoro) gašenje poznatog proizvođača… Od kada je Ockert preuzeo firmu, desile su se mnoge (za moj ukus) pozitivne promene. Pre svega, postavljene su savremene norme u konstruisanju blankova i materijalima koji se koriste. Tako je Absolut (uz Hyperion) postao prvi u seriji Nano resin, vrhunskih visokomoduliranih, veoma brzih, osetljivih i žilavo-savitljivih štapova koji bi (da su rađeni kao Japanski brend) mogli komotno da se prodaju za dvostruki iznos(!).

HyperAbs(obratite pažnju na prečnike blankova!)

Razlika u akciji ova dva štapa je velika, pa nije slučajno da su, iako od istog materijala/smola formirani kao dva zasebna proizvoda. Absolut je izraženog konusa, a Hyperion znatno finijeg prelaza od baze (butt) do vrha (tip), što daje BITNO drugačiju akciju i drugačije ponašanje štapa pri opterećenju, ali zahvaljujući visokom modulu grafita i nano smolama nema razlike u osetljivosti. Ukratko: Absolut je rasni jig-štap, a hyperion vobleraški, ako opis može toliko da se uprosti… Naravno da su oba štapa pogodni za bilo koju tehniku, stvar ukusa i navika određuje izbor. Hyperion ima klasičniju akciju, dugačak plutani rukohvat, savršen balans i neverovatnu snagu u veoma tankom, elegantnom blanku. Moja procena je: vobleri, spineri, kašike svih vrsta, uslovno jig-glave (pre lakše nego teže); ukratko najsličniji Salmon/stilhed štapovima. Absolut je modernog dizajna, od konusa blanka i rukohvata do boje. Akcija je baš po mom ukusu: vrlo brz i osetljiv vrh, čvrst srednji deo (naročito pogodno za rad glavama) i veoma jak donji deo koji daje sigurnost prilikom vađenja većih riba.

Najbolje izbalansirani su Absoluti (40 i 60gr) u dužini 2,40m, i Hyperion u 2,75m. Mislim da su to i dužine koje su optimalne za današnji način ribolova i savremene materijale. Dovoljno dugi za ribolov sa obale i istovremeno dovoljno kratki da ne prave problem u čamcu.

Absolut 60gr je neverovatna mešavina snage i elastičnosti. U prvi mah mi se učinio kao koplje, da bi pri radu varalicama pokazao neverovatnu osetljivost i elastičnost u vršnom delu i snagu XH štapova u donjem delu. Na žalost, 60 gr. je bio samo par puta na vodi, ali dovoljno da se vidi kakav je potencijal. U dužini 2.40 je verovatno najbolji (od nekoliko probanih) štap za srednje teški/teški ribolov iz čamca na velikim rekama, sa većim glavama, težim glavinjarama i velikim kašikama/pilkerima, sa dovoljno snage za velike ribe.

Posle više desetina ribolovnih sati (Abs. 20gr, 210cm i Abs. 40gr, 240cm) i dosta ulova raznim tehnikama i varalicama, različitih vrsta (bass, štuka, smuđ, somići i bucovi) mogu samo da konstatujem da su i Hyperion i Absolut napravljeni za ozbiljne varaličare koji znaju da iskoriste pribor do maksimuma i koji su svesni da moraju da plate nešto višu cenu da bi mogli sa sigurnošću da uživaju u ribolovu. Što se mene tiče, vrede svaku paru….

Naravno, dobar odziv kupaca je podstakao Ockert da pokrene još dva modela u nano tehnologiji: Air i Carat, ali o njima kada se dovoljno isprobaju…

Nesa---Potpis smanjen

Ostavite odgovor