SR vobleri 1

Ceo jedan svet naoko različitih, a u suštini veoma sličnih voblera, pogodnih za periode povećane aktivnosti u površinskom sloju, do okvirne dubine od 1m. Vreme kasnog proleća, uglavnom posle mresta grabljivica je prvi godišnji termin koji daje realne šanse da se češće ostvari dobar ulov. Aktivnost na SR (shallow runner) voblere može da se provuče i tokom većeg dela zime(!), osim najhladnijeg, ledenog, doba godine, ali se na taj način kod nas veoma retko lovi… Štaviše, najveći broj (čak vrlo iskusnih) varaličara od novembra ne nosi u ribolov ništa sem glava, guma, glavinjara i eventualno metalnih varalica! Velike štuke i smuđevi u kasnim jesenjim mesecima u veoma plitkoj vodi (mahom po mraku ili pomuti) potpuno regularno love; neke druge vrste (npr. peša ili platičice umesto kauglera), ali aktivnost je i dalje prisutna… Svakako da postoje razlike u pristupu i tehnikama, ali sve aktivnosti (u tom momentu) se odvijaju u veoma plitkim, mahom priobalnim delovima vode.

Početkom sezone, od aprila (i grejanja vode iznad 10-ak stepeni) počinje i aktivnost sitne ribe u površinskom sloju, bela riba izlazi iz zimskih skloništa i počinje aktivno da se hrani i putuje na mresne (pliće) zone gde će provesti dosta dug vremenski period, delom zbog svojih potreba, a delom zbog (najčešće) visokog prolećnog vodostaja. Sa završetkom lovostaja smuđa, početkom maja, uslovi za aktivan, agresivan lov plitkoronećim voblerima u svim delovima vode koji su ubrzanog toka ili blizu mesta gde se grupiše sitna riba za mrest postaju imperativ i najbolja opcija za prelaz dana u noć ili ranojutarnji cug dok sunce ne izađe… Ostatak vremena komotno može da se radi jigovima (i svim varalicama koje su pri dnu) jer je riba aktivna u dugim periodima i uvek možete naći neku aktivnu jedinku. Maj i Jun su periodi kada riba raste i potrebna joj je velika količina hrane, pa predstavljaju, uz Oktobar i Novembar najizdašnije mesece za lov grabljivica.

Što se tehnika tiče, kreni-stani i dosta brzo pravolinijsko vođenje, uz poneki tvič vrhom štapa su dobitni, a udarci i borba smuđa (i ne samo smuđa) u ovom periodu su za pamćenje…

Period koji sledi je sredina leta koja ribu drži grupisanu oko mesta sa povećanom aeracijom i protokom vode, a aktivnosti se svode na kratke, izražene cugove, u glavnom u delovima reka sa najjačim protokom ili mesta gde se sitna površinska riba grupiše tokom noći (što daje mogućnost čestih, ali sporadičnih aktivnosti). Tu je moguće, na smenu, loviti čas sitnog smuđa, pa nekog bucova, pa nekog lepog smuđa, a nije retka ni štuka; bude poneki sitniji somić…

Tehnike koje su primerene letnjim mesecima su najrazličitije, od najsporijeg „paranja”površine noću do histeričnog pravolinijskog povlačenja, a diktira ih sama aktivnost grabljivica… Iskustvo je takvo da nema pravila, a sve je moguće… Osnovni saveti se svode na ono što vidite ispred sebe… Ako ima napada na samoj površini, probajte sa paranjem… Ako samo vidite bežanje kedera iz nekog nižeg sloja, radite nečim što je provereno za takve situacije, u glavnom bržom pravolinijskom vučom, a vobleri koje imate treba da pokrivaju segmente od oko jedne stope (30-ak cm) dublje od onog prethodnog prilikom istovetne vuče, jer samo na taj način mogu da se pokriju partije vode koje su interesantne grabljivcu tokom lova. U te svrhe dobro dođu Countdown modeli kojima je, sa malo prakse, moguće jednim voblerom odraditi dosta pedantno nekoliko slojeva vode, dok se ne nađe prava dubina… Veoma je važno naći tačnu dubinu, razlika od jedne stope vas ostavlja bez ulova!

Koristan dodatak prilikom lova plitkoronećim voblerima su i predvezi: strimeri, tvisterčići ili no-action gumice, sve što bi moglo da imitira mlađ… Vrlo često, i pored vidljive aktivnosti (sasvim pristojnih primeraka) grabljivica, nema ulova na vobler nego isključivo na strimer ili no-action silikonac manjih dimenzija, veličine 2-5cm. Ovo nije samo letnja priča, ali leti je najizraženija.

Nesa---Potpis smanjen

 

Ostavite odgovor