SR vobleri 2

1x

Dolaskom jeseni stvari se ne menjaju ubrzano, kao u prelazu proleća u leto, a aktivnost riba može (kao u proleće) da se protegne na ceo dan, posebno prilikom porasta i pomute vode. I dalje su izraženi cugovi, naročito prilikom lova na jigove, a plitkoroneći vobleri u sumrak i rano jutro mogu da daju veoma raznovrsne ulove i krupne ribe. Sa kraćenjem dana, a posebno u periodu kasnog Oktobra-Novembra-Decembra, prvi noćni sati mogu da daju jako dobre ulove, naročito smuđa.

Prezentacija SR-voblera ide od brze u početku (ovog dosta dugog perioda), do veoma usporene u periodu ubrzanog hlađenja vode. Od tipično letnjih, živahnih, ubrzanih prezentacija plivajućih voblera, postepeno se prelazi na usporeno vođenje (najbolje suspending jerk-voblera), sa dugim pauzama (držanjem u mestu) i pre cimkanjem nego namotavanjem, gde prvi odlučni pokret varalice bude okidač za napad. Veoma često se u kasnoj jeseni i u fazi mirovanja desi napad koji najčešće izgleda samo kao nedefinisana „težina” na štapu. Riba je u hladnom periodu ređe gladna (i u aktivnom lovu), ali će redovno izlaziti u plićake i čekati plen, pa će skoro uvek napasti sporo vođene varalice (bilo koje vrste). Budite skoncentrisani na sve što se dešava dok lovite jer se vrlo lako previdi napad „neutralne” grabljivice, a sa kasnom kontrom, zbog često plitkog uzimanja varalice, imate i velike šanse da riba spadne. Dok god noću ima kedera na površini treba loviti (i) tehnikom paranja, koja je spora pa pogoduje hladnoj vodi, i nemojte da vas iznenade decembarski smuđevi ulovljeni u manje od pola metra vode. Bitno je da budete tihi i da se minimalno krećete po obali, a ako lovite iz čamca, da pravite samo najnužnije manevre kada ste u dometu dobrih pozicija za ribolov voblerima.

Ne očekujte da će u kasnu jesen izaći jato od dvadeset jedinki da lovi zajedno, nemojte se previše nadati da će se u decembru na brzim, plitkim prelivima uloviti neki pristojan smuđ. Pre ćete imati akciju u plitkim limanima, zalivima skrajnutim od glavnog toka, posebno ako je u blizini nekog mogućeg ribljeg zimovnika. I posebnu pažnju posvetite prelasku dana u noć i prvim satima mraka, naročito na mestima na kojima ste istim SR-voblerima preko dana lovili štuku, bucova ili bandara… Dolaskom noći će se samo promeniti sastav na terenu. Pravila ostaju (skoro) ista… Pretežno dnevni grabljivci će se donekle smiriti, a sa smanjenim svetlom počeće da se pojavljuju neke druge ribe koje predstavljaju dobar plen, kao što je peš i nekoliko vrsta sitnijih belih riba, platika i kesega, koje se tek u mraku osećaju dovoljno sigurno da pretraže plićake u kojima uvek ima nekakve hrane za njih.

Vrlo često sam na dosta velikim površinama vrlo plitkih limana imao višečasovne aktivnosti na sporo vođene plitkoroneće voblere, uz ulove različitih grabljivica, različite uzrasne kategorije, od popodneva do prvih par sati noći. I sve to u Decembru…

Ne odbacujte kutije sa RS-voblerima već u novembru, nosite barem neku količinu naoružanja i kada vam se budu smejali drugari. Dosta puta sam im zamrzao osmeh loveći bucove i smuđeve u decembru. Ja uvek nosim i nešto površinaca i manjih jerkova, kao što se vidi na slici moje „dežurne” kutije. I dalje važi da dobar strimer (malo gabaritniji nego leti, poželjno „namirisan”) može izazvati dosta neodlučnih riba, posebno dok polako tone kada je vobler u mirovanju. Eksperimentišite…

Nesa---Potpis smanjen

Ostavite odgovor