SR vobleri 3

Tehnike koje su primerene lovu plitkoronećim voblerima su istovremeno i proste i raznovrsne prilikom njihovog kombinovanja.

Najprostije, pravolinijsko vođenje voblera je u mnogim jasnim situacijama (izražena površinska aktivnost) najčešće dovoljna tehnika. Nije potrebno ni zastajkivati ni „tvičovati”, ali brzina prezentacije može da ima odlučujuću ulogu u količini ulova i/ili broju napada na varalicu. U naoko istim situacijama, jasnih, bučnih napada na površini, ne daje svaki put ista prezentacija ulov. Nekada je neophodno ići brzo-najbrže, a nekada najsporije moguće. Većina varaličara je imala situaciju da nema ulova i pored aktivne ribe ispred vas. U takvim situacijama se najčešće na brzinu menjaju vobleri i traži „onaj” dobitni… Sledeći put probajte da u svakom narednom zabačaju ubrzate prolaz voblera kroz mesto aktivnosti. Nemojte misliti da sića pliva polako kroz vodu dok je oko nje haos u vodi! Veoma veliki broj primeraka beži maksimalnom brzinom iz zone prethodnog napada, pa skreće pažnju ostalim predatorima na svoje prisustvo. Isto tako je moguće i da vaš brzo provučeni vobler pored grabljivca izazove napad, jer ribica zaokupljena bežanjem sleva nema vremena da prati šta stiže odozdo… Brzina nije sporna; mi nismo u stanju da vučemo varalicu toliko brzo da predator ne može da je stigne, a u mnogim situacijama upravo takva prezentacija ne ostavlja vreme da se „analizira” potencijalni plen. Predator, uobičajeno, zgrabi plen i ako je jestiv, bude pojeden, a ako nije, ispljune ga i ide dalje… U mnogim situacijama ne morate da menjate varalicu, samo promenite brzinu i sve će vam brzo postati jasno…

Ovo su situacije kada je najbitnije da vobler ide veoma plitko i da je dobro naštelovan da se ne izvrće pri najbržoj, histeričnoj brzini. Nema previše takvih varalica, ali dovoljno je imati Rapalu Original 11 i 13 (najstabilnija u brzoj vuči), Smithwick ARB i ARA 1200, Cotton Cordell Red-Fin C08, ili nešto minnow oblika iz domaće proizvodnje (npr. Antax, kojim je moguće postići sve što treba, od paranja površine do najbrže moguće vuče)…

Sledeća situacija, tipična za aktivni lov iz nešto nižih slojeva, a karakterišu ih napadi koji se skoro ne primećuju. Akcija se prati po iskakanju i bežanju kedera, naoko  bez nekog posebnog razloga. To zahteva upotrebu plitkoronećih voblera sa nešto većom radnom dubinom od prve serije, a prezentacija je ponovo ista. Proverene varalice za taj segment vode su Rapala Shad Rap SR, najbolje 7 i 8, Smithwick ADRB1200 i Bomber B14A i B15A. Lično sam bio zadovoljan i provereno dobrim Rebel Minnow F20 (ovde poznatijim kao ABU Killer) koji dostiže dubinu oko metra pri nešto bržoj vuči, sa vrhom štapa spuštenim dole. Shad Rap SR je dobio slavu univerzalnog lovca jer u raznim veličinama, koje su u ponudi, ostvaruje male ali bitne razlike u radnoj dubini, ima konstantan, intenzivan rad, pa pokriva skoro sve situacije koje se dešavaju prilikom lova u površinskim slojevima. Kombinovan sa istom takvom paletom dubokoronaca, možete komotno imati (skoro) sve što vam treba za jedan jutarnji/večernji izlazak na smuđa.

Prezentacije su relativno proste, ali traže i dosta rada štapom, pa izbacuju iz igre većinu grubih i dugih štapova sa kojima je svaka vrsta tviča ili jerka mučenje. Osim klasične, pravolinijske vuče (koju je moguće ostvariti svakim priborom), ostalo se svodi na brži ili sporiji tvič, pauze sa ili bez podrhtavanja vrha štapa, koje mogu biti duge, praćene kratkim tvičevima povremeno (što je uobičajeno u ribolovu na brzim prelivima). Ili, već klasična prezentacija, kombinovano par namotaja pa par dosta grubih jerkova, taman da varalicu izbacite iz „normale” i skrenete pažnju na prisustvo „lakog plena”. Brzina i ritam same prezentacije je ono što će dati ulov (ili ne), a lakoća sa kojom to izvodite će odlučiti da li ćete osavremeniti svoj pribor ili ćete se držati stare škole (koja je bila dovoljna u eri izobilja).

Iskustvo mi govori da je štap od 7stopa (213cm) do max. 8,6stopa (259cm), snage MH, umerenog konusa, predviđen za strune od 10-20 lb. akcije Fast ili X-fast i TB oko 1oz (ili 35-40gr po evropskom obeležavanju) može da ostvari sve što vam treba, s tim što bi idealan bio 8stopa (244cm), za sve situacije, i čamac i obalu.

Nesa---Potpis smanjen

Ostavite odgovor