Strimeri i ostale vrste predveza

Među ređe korišćenim varalicama se nalaze strimeri i slične forme, potezanke. Prave se od skoro svih vrsta materijala, prirodnih i sintetičkih i oblikom i veličinom mogu da budu sićušni insekti (za lov crvenperki i beovica) i prilično gabaritni fantastičnih oblika (za štuku i more), a osnovna ideja je lebdeća forma, najčešće usporeno pokretna, lak plen za ne previše aktivnu ribu. Na strimere je moguće uloviti skoro sve vrste riba u ravničarskim rekama/jezerima, svih gabarita i u svim godišnjim dobima. Osnovni preduslov je pristojna prozirnost vode, ne mora da bude kao planinski potok, ali ne daje rezultat u uslovima bujičave muljevite vode (to je vreme za varalice izražene vibracije). Idealni periodi su leto i zima. U oba perioda su (najčešće) vodostaji srednji ili niski, a prozirnost je na najvišem nivou. Čak je i manipulacija sistemima vrlo slična iako se radi o dijametralno suprotnim godišnjim dobima. Jedino su gabariti samih varalica nešto (ali ne previše) drugačiji, leti manji, zimi nešto veći.

Najčešće korišćena opcija (prilikom spininga) je strimer vezan ispred osnovne varalice, od 20-ak cm. do celog metra, zavisno od dubine na kojoj se radi osnovnom varalicom i dubine koja predstavlja sloj vode u kome predatori sačekuju potencijalni plen. To može jako da varira, a na samom ribolovcu je da probom utvrdi potrebnu dubinu/udaljenost od same varalice. Moje iskustvo je da se pomeranjem od 15-20 cm predveza (strimera i sl.) bitno popravlja lovnost u određenim uslovima. Često se cela akcija odvija na samoj površini, pa strimer koji para površinski sloj daje ribu, a onaj (malo bliži npr. vobleru) koji je samo desetak santimetara ispod površine nema odziv! Ili se samo u sloju metar od dna dešavaju odsečni napadi na strimer, dok jig ili vobler budu ignorisani. To sve zahteva stalno podešavanje sistema, pa je imperativ imati razrađene sisteme predveza, čvorova i tipova varalica koje daju dobre rezultate u određenim situacijama. To može samo praksa da pokaže, saveti mogu da pomognu da se manje luta, ali lično iskustvo je najvažnije.

Druga opcija je rad samo strimerima/silikoncima sa tirolcem, ili nekakva varijanta slična drop šot tehnici. Tako se love prosečno veći komadi nego kao predvezi voblerima ili jigovima, naravno , uz upotrebu većih varalica…

Vrlo često umesto strimera stavljam male no-action silikonce, najčešće kućne radinosti, ali i one namenjene drop-shot tehnici. U nekim uslovima se najbolje pokažu obični twisteri od 1,5-2 inča montirani na udicu #2-4, šaransku ili neku pogodnu srednje dugog vrata. U proleće, kada mlađ napušta plavne zone pa u priobalju borave „oblaci” najsitnije mlađi udarne su sićušne varalice tamnijih boja, a zimi, na dubljim mestima, slabo pokretan strimer ili mini fork tejl od 2-3 inča, montirani iznad osnovne varalice daju ulove iznad proseka. Jednostavno, ribi je najzanimljiviji mali zalogaj u datom momentu.

U većini slučajeva lovi se neutralna riba koja nije u fazi aktivnog lova ili sitniji primerci kojima je mlađ drugih vrsta primarna hrana. To je osnovni razlog zašto je najveći broj ulovljenih riba prosečno sitniji nego kada se lovi samo osnovnom varalicom, ali u situaciji neaktivnih grabljivica, predvez daje makar po neki komad. Veći strimer ili soft jerk (3-4 inča) veoma često daju lepe, krupnije smuđeve, u situaciji kada nema ulova, pa to vrlo često (i uspešno) koristim kao dodatni atraktor uz osnovnu varalicu. Posebno je pogodno i to što strimeri veoma dobro i dugo zadržavaju sve vrste „maža”, pa dodatno provociraju poluaktivne ribe, čak i mirne vrste, poput deverike, babuške i šarana…

Mogućnosti za lov ovim varalicama su velike, vrste koje se love su mnogobrojne, pa za one kojima je cilj da se zabave, bez velikih prohteva u pogledu ciljne vrste i veličine ulova preporučujem da se malo više upoznaju sa tehnikama, strimerima, čvorovima, da bi im zabava bila potpunija i u opuštenoj atmosferi (kakva, valjda, i treba da bude).

Nesa---Potpis smanjen

Ostavite odgovor