Štuka i netipične varalice 2

Netipično/tipična varalica za lov štuke je nezakačivi spiner, kombinovan sa nekakvom gumicom koja može da daje samo gabarit, ali i dodatnu vibraciju celom sistemu.

spin2

U osnovi je sve vrlo prosto, a sa promenom veličine krila (ili oblika krila), stavljanjem manje ili više otežane udice, montažom swimbaita ili nekog no-action silikonca dobija se dosta široki spektar vibracija i/ili forme same varalice.

Upotreba: Manje, izduženo krilce, minimalna težina udice i neki osrednji swimbait namenjen worm udici je idealna kombinacija za štuku u jako plitkoj vodi ili lov smuđa u oborenim stablima ili potopljenom granju, noću, pri površini… Moguća je (i poželjna) buzz-prezentacija.

spin1

Manje, široko krilce, srednje otežana udica i npr. dvorepi tvister je savršena kombinacija za pretragu lokvanjskih polja, a kombinovan sa no-action gumicama idealan za plićake sa granjem i travom (najbolje uz vrlo brzu-nervoznu kreni-stani prezentaciju).

spin2

Veće izduženo krilce, maksimalno/srednje otežanje na udici i neki swimbait (koji može da se montira na worm udicu) može da posluži bržem, dubljem pretraživanju delova uz rastinje i malo dublje odseke koji imaju travu i granje, a ciljna grupa je bass, štuka, smuđ, som… Bilo šta..

spin3

 

Široko krilce srednje veličine, sa udicom srednje ili veće težine i dodatkom neke živahne gumice je prava mera za sporo pretraživanje proređenih polja trske ili lokvanja. Pri tome je jako važno puštati ceo sistem da ide od površine do dna ili ivice rastinja, a sam oblik krila svojim otporom omogućava vrlo atraktivno i vrlo sporo pretraživanje terena, oko potopljenih objekata ili trave u kojoj se grabljivice skrivaju kada nisu u fazi aktivnog lova. Sve ovo, dosta uvećano, je idealno za krupnu štuku i maskija, a ovde dobro služi na vodama poput ribnjaka Joca, gde ima zaista krupnih primeraka…

spin4

 

Nesa---Potpis smanjen

 

 

 

Ostavite odgovor