Teorija i praksa

Oktobar je, verovatno, najbolji ribolovni mesec u godini, jer su sve ciljne vrste u fazi intenzivnog, predzimskog hranjenja. Teorija kaže da tada treba ići u ribolov sa povećanim šansama za ulov krupnijih, čak i kapitalnih riba. U praksi često, a ova godina potvrđuje da je tako, uslovi govore da nema ništa od lepih ulova, izostaju izraženi cugovi, i riba se lovi sporadično i retko. Čak i oni koji su odlično opremljeni čamcima i sonarima, poznaju mesta i riblje navike, imaju vrlo prosečne, čak slabe ulove, neadekvatne uloženom trudu (i novcu).
Nemoguće je pobrojati sve faktore koji utiču na povećanu (ili smanjenu) aktivnost riba, ali sve se svodi na nekoliko osnovnih parametara. Prvo je prisustvo riba; drugo prepoznavanje uslova u trenutku lova (bistra-mutna, niska-visoka voda) i odgovarajuća prezentacija varalice. Treća stvar je uticaj vremena i mesečevih mena na celokupni živi svet u vodi. Mnoge stvari mogu da nam budu nejasne, ali, ako ne pravimo razliku između niske i visoke vode, letnjih i zimskih ribljih staništa i kretanja svih ribljih vrsta u određenim uslovima (jer grabljivci prate svoj plen), imamo male šanse da ostvarimo pristojan ulov u normalnim okolnostima. Verujem da niko ne bi baš bio posvećen varaličarenju da svega par puta u toku godine ostvari pristojan ulov uz više desetina izlazaka i utrošen veliki trud i vreme, novac i da ne pominjemo.
Potrebno je samo malo posmatrati prirodu, opušteno i bez takmičarskog pritiska izlaziti (što češće) na vodu i uz nekog iskusnijeg polako se uključiti u varaličarenje. Ovo nije takmičarski sport koji ima ograničenje u godinama, naprotiv, s godinama se postaje bolji, iskustvo daje bolja rešenja, a smiren pristup najviše doprinosi uspešnom ribolovu. Ribolov je zabava i uživanje za ceo život a ne trka za pehar. Stvar je pokvarena onog trenutka kada počne takmičenje i prodaja ulova. Čuvajte se toga, to je i dovelo do jako lošeg stanja na vodama.
Praksa u ovim uslovima kaže da se sa obale teško dobija smuđ i som. Sada je (po niskim vodostajima) pravo vreme za lov štuke i bucova i dosta dobro za bandare. Obilazite obližnje zatvorene vode koje nisu presušile; štuka je sigurno aktivna jer se voda dosta ohladila i probudila je iz letnje letargije. Bas je u fazi intenzivnog hranjenja pred zimu i love se prosečno najkrupniji u godini. Ukoliko nemate takvih voda, idite na tekuću vodu, to vam daje veće mogućnosti da lovite više vrsta grabljivica na jednom mestu. Preko dana je aktelan bucov, štuka, bandar, klen i mrena, a uveče smuđ i som, uz poneki bonus u vidu kapitalnog bucova ili štuke kojih, začudo, još uvek ima. Kada veće reke zamute i poteku brže biće vreme i za ozbiljniji lov smuđa sa obale, a do tada se zabavljajte sa ostalim (u glavnom sitnijim) vrstama.
Pozdrav

Ostavite odgovor