Tuna knot

Jedan od nekoliko zaista univerzalnih i potpuno pouzdanih čvorova, podjednako dobar za najlone, fluorokarbon i pletenice. Vrlo prost za vezivanje, neverovatna nosivost na FC predvezima, nije slučajno što se koristi za najzahtevniji ribolov, po čemu je i dobio ime.

Bez velike filozofije, duplirani monofil se provuče kroz npr. vrtilicu, ostavi se prostor za završavanje čvora, pusti se 15-ak cm i naprave se dva namotaja od mesta vezivanja na gore, pa preko njih dva namotaja u nazad, i sve se završi prostim provlačenjem slobodnog (dupliranog) kraja kroz početnu petlju. Sve se radi uobičajeno, vlaži, zateže, skrate se krajevi, i to je to…. Isti čvor i za najlone i za fluorokarbon…. Jedan od retkih koji su mogući za obe vrste monofila.

tuna1tuna2tuna3

Kod vezivanja pletenice, potrebno je napraviti nešto više namotaja (4 do 5) na obe strane, jer strune mogu da proklizaju kada je nedovoljan broj namotaja. Sve je stvar prakse, a iskustvo govori da su tanje strune, 8 niti, sa jako glatkim spoljnim zaštitnim slojem u velikom broju slučajeva proklizavale, sve dok se ne napravi dovoljan broj namotaja. Ovo se odnosi na skoro sve čvorove, ne samo na Tuna knot.

Btuna1 Btuna2 Btuna3

Upotreba je prvenstveno za spajanje predveza i glavne strune preko prstena ili vrtilice i za završni čvor na kopči ili udici/ varalici.deda mraz

 

Ostavite odgovor