Atraktori za varalice

Jedna veoma intrigantna i diskutabilna tema u svetu domaćih varaličara. Neko tvrdi da je to samo uzimanje dodatnog profita od ribolovaca, neko sa sigurnošću tvrdi da je nemoguće naterati ribu da jede ako ona to neće. Mnogi su jednom namazali varalicu očekujući čudo, i kada se ništa posebno desilo zaključili da je to sve samo priča za naivne. Naravno da nismo dužni da znamo sve o svačemu i svi znamo da proizvođači mnogo puta lažu o osobinama/kvalitetu ponuđene robe, ali ono što je nekada bilo tajnovito danas je, zahvaljujući Net-u, postalo potpuno otvoreno za sve.

Već tridesetak godina najpoznatiji proizvođači opreme usko sarađuju sa istraživačkim centrima iz oblasti ihtiologije, raznim okeanografskim institutima i velikim brojem samostalnih istraživača iz te oblasti, a sve u svrhu poboljšanja osobina atraktora koji se koriste u varaličarenju, morskom i šaranskom ribolovu. To je vrlo obiman, skup i osetljiv posao, vezan za mnogo rada na terenu, gde veliki broj profesionalnih ribolovaca provodi hiljade sati ribolova koristeći atraktore i evidentira sve svoje utiske. Sve to,uz laboratorije/bazene samih instituta čini mrežu podataka koji ulaze u ponovna istraživanja itd. Da li neko misli da je to samo marketinško sranje?

Atraktori nisu miris određene ribe ili slične nebitne stvari. U igri su u najvećoj meri feromoni, uz dodatak amino i masnih kiselina što je odlučujuće u nekom trenutku. Razni mirisi (ne mislim na šaranske atraktore) su kamuflaža i pokrivanje uglavnom bezmirisnih hormonskih preparata da bi korisnik stekao utisak da tu ima nešto… Objasnite sami sebi šta znači miris belog luka ili „šed” aroma, a oba rade posao. Da li smuđića ona aroma belog lukca podseća na kobaje, koje tako rado jede?

U svetskim razmerama se vodi pravi rat oko toga ko je napravio bolju mažu. Agresivni marketing zbunjuje i daje lažnu sliku o mogućnostima atraktora, ali kroz više od 20 godina korišćenja raznih proizvoda, mogu sa velikom sigurnošću da preporučim korišćenje maža i već fabrički prepariranih guma. Ne uvek, ne u svim situacijama, ali suviše često daju onu famoznu ribu-dve kada niko nema ništa. Konkretno, u situacijama kada su ribe neaktivne ili neutralne (a to je najveći deo dana), atraktorima možemo da provociramo po neki napad site ili zbog nečega drugog nezainteresovane ribe i da završimo dan nekom akcijom koja bi inače izostala. Atraktori daju ribi lažni utisak živog plena, pa varalicu duže zadržavaju u ustima i daju nam veće šanse da realizujemo te slabe, skoro neprimetne napade. Zimski ribolov je skoro idealna situacija za dodavanje atraktora.

Često se dešava da postoje neki nejasni kontakti sa varalicom, ali nema nikakvog konkretnog dešavanja. Najverovatnije su nezainteresovani grabljivci samo ispratili i „probali” varalicu pa odustali. U toj situaciji uvek probam da isto mesto odradim namirisanim gumama/voblerima i u najvećem broju slučajeva imam konkretne, realizovane napade na mestu gde pre 15 minuta nije bilo ništa. Mnogo puta sam sa ribolovnim partnerom, namerno, u svrhu eksperimenta, radio nenamirisanim varalicama dok je on obilno mazao svoje mamce. Lovi se iz čamca na poziciji koju obojica neometano pokrivamo, sa podjednakim izgledima za ulov. U svakom od tih slučajeva je onaj ko je imao varalice sa atraktorom lovio, a onaj drugi nije imao, najčešće, ni kontakt sa ribom. Čim se zamenila varalica namirisanom ili se stavila maža na postojeću montažu krenuli su napadi. Meni lično nije potreban bolji dokaz da atraktori i te kako vrede.

Od onoga što sam ja probao, mogu da preporučim Berkley PowerBait/Gulp, YUM, Nitro-Eagle Claw, Mann’s, Dr. Juice, Northland i TriggerX-Rapala, a ne sumnjam da je i ostala ponuda velikih proizvođača  veoma kvalitetna; konkurencija je ogroman stimulans…

Nesa---Potpis smanjen

Ostavite odgovor