Wakebaits

WAKEBAIT je varalica koja svojim (iritantnim) radom u površinskom sloju izaziva refleksni napad kod neutralnog grabljivca, a bravurozne napade aktivne grabljivice, sa iskakanjem iz vode i celim cirkusom za vreme vađenja. Za štukaroše i bassiste jedna od must-have opcija. Lovci na soma, u doba letnjih noći, po prelivima često ne znaju šta da bacaju, a da ne kače granje, travu, dno….

waker

Jedna od meni omiljenih tehnika za lov po plićim, zatravljenim vodama, obično punim lokvanja i (proređene) trske. Vrlo prosto pravolinijsko povlačenje uz pojaseve rastinja, uz prvi odsek (mesto gde se više ne vidi dno) ili slalom kroz proređena polja lokvanja (jesenji period). Prilikom lova aktivne ribe bolje je varalicu vući nešto brže, a ako su ribe neodlučne, samo „zavrću” za varalicom probajte polako, pauzirajte i radite varalicom kao poperom. Često je to bingo.

Mnogi misle da je svejedno da li će mesto odraditi brže pravolinijski vučenim poperom, zarom ili wakerom, ali praksa je mnogo puta pokazala da je SAMO JEDNA stvar davala rezultat u nekom momentu. Upravo je to razlog da se „i to čudo” nalazi po kutijama namenjenim štukama i bassu.

Sve je počelo kada je, za potrebe lovaca na stripere i redfish Cotton Cordell napravio Red-Fin; nastavilo se preko malo poznatog Alan Cola (AC Shiner) i već tridesetak godina poznati Mann’s….

Danas na tržištu postoji cela šuma wakera, raznih proizvođača i cena. Od preskupih ultra-namunjenih japanaca, Rapalinog novog BX Waking Minnow, DT Fat 1 i  Jointeda, Bombera Shallow A, Mann’s 1-minusa, Heddon Swim’n Imagea, Cordell Red-Fina… svi rade posao, s tim što dajem prednost zbijenim, loptastim formama jer se najbolje i NAJPRECIZNIJE (vrlo bitno kada se baca u gustiš) zabacuju i najlakše pokreću na rad, a u situaciji kada treba da oponašaju poper to mnogo bolje rade od izduženih formi.

Mnogi modeli su prestali da se proizvode, menjaju ih novi i to tako nekako ide u današnjoj industriji ribolova, ali varalice poput Mann’s-a, Storm Subwart-a, Bomber Shallow A, Xcalibur-a Xw6 ili RapaleDT Fat 1 su referentne u svojoj kategoriji, i treba ih imati kao veoma lovne. To nisu varalice koje stoje u kutiji nego traže vodu!

U grupu Waker-a mogu‚ uslovno‚ da se uvrste i klasične kruškice sa uobičajenom radnom dubinom do 1m, s tim što ne mogu da odrade nešto brže povlačenje jer vrlo brzo dostižu svoju radnu dubinu, pa nisu sasvim pogodne za rad po „pravim” plićacima.Njihova namena je ipak nešto drugačija, lov u srednjim slojevima i kreni-stani u lovu bassa i štuke, ali o tome neki drugi put.

crna

Ostavite odgovor