Worm udice sa otežanjem

Udice koje su nastale relativno skoro, kao modifikacija već postojećih. U mnogim slučajevima, swimbait ili nekakav tvister, bi se obrtao oko svoje ose i kvario rad, pa je logično bilo da se napravi balans (sličan onome na voblerima), koji će stabilizovati ceo sistem i dati mu izazovno, plivajuće kretanje. Uz to, pošto su u pitanju male težine, varalice mogu da se vode veoma sporo, u sasvim plitkoj vodi, a da pri tome ne kače rastinje. Uz osobinu nezakačivosti (bolje reći teže zakačivosti), dodatak otežanja daje i mnogo veći domet u zabačaju, a pošto je moguće izliti više težina, dobija se efekat lakšeg jig-a, pogodnog za stajaće ili pliće/sporo tekuće vode. Postoje dva uobičajena mesta za otežanje, jedno prema kolenu, a drugo na sredini (na samom luku) udice, i oba imaju svoju ulogu. Otežanje napred daje swimbaitu ubrzano propadanje glavom na dole, a centralno postavljeno delimično usporava tonjenje i daje više „rada stomakom”, tj. uvijanja celim telom, što je jako bitno kod gumica sa slabom/nikakvom vibracijom. Oba tipa su OK, a od vašeg ukusa i potreba zavisi šta ćete koristiti.

Jedan od problema koji su se postavili je način montaže. Logično je da se, poučeni pređašnjim iskustvom, udica „provuče” kroz gumicu, ali tu nastaje problem, jer i najbolje urađena otežanja, zbog svoje debljine „cepaju” gumicu taman toliko da lako spada sa kolena. Zbog toga je najbolje napraviti početno bušenje gume, vratiti udicu napolje i „uvesti” sa donjeg kraja ušicu udice do standardnog položaja u mamcu.

 

Na taj način je eliminisano preterano širenje kanala u kome stoji koleno udice, i produžava upotrebljivost svake tako montirane gumice, naročito kod guma sa uskom, špicastom glavom.

weed final

Lakše za montiranje su worm udice, nastale modifikacijom jig udica, sa dodatim žičanim ili plastičnim držačem gumica, ali praksa je (govorim isključivo na osnovu svog i iskustva mojih ribolovnih kompanjona) pokazala da labava veza između udice i gume ne ukruti dovoljno montažu, pa udarac u lokvanj i sl. zna da istera vrh udice napolje- mnogo češće nego kod udice sa kolenom. Naravno da su te udice veoma dobre, ali kao i sve stvari na ovom svetu, nema univerzalnog rešenja… Najbolju upotrebu sam im našao za ribolike forme sa radnom pečurkom na kraju (klasični swimbait) ili veliki tvister koji sa lakoćom prolazi kroz obrasle plićake ili proređenu trsku/granje.

weedless gume

Za brzo pretraživanje priobalnih odseka, ivice rastinja u vodi ili zatravljenih plićaka, jako je efikasno agresivno (tvič) vođeni pintail, V-tail i slične jerk-gumice montirane na otežane worm udice, jer je to zona u kojoj se kreću aktivne grabljivice, u fazi lova.

crna

Ostavite odgovor