Yucatan knot

Još jedan od brzovezujućih, dovoljno pouzdanih, korisnih u nepovoljnim uslovima u toku ribolova (noć, žurba, mnogo kidanja…). Sigurno ne spada u najjače čvorove, ali zadovoljava kriterijum da (sa dovoljno jakim predvezom) nosi više nego što bi mogla da podnese direktno vezana struna klinč ili palomar čvorom. U svakom slučaju upotrebljiv za sve situacije kada niste u stanju da polako, u kućnim uslovima, vežete predvez.

Izuzetno je prosto za vezivanje, samo je potrebno malo pažnje prilikom početka zatezanja same petlje, da ne bi namotaji prelazili jedni preko drugih i na taj način oslabili sigurnost i poremetili sklad samog čvora (za mene jednog od najelegantnijih).

Stavite deo predveza (monofil, ne duži od 15cm) između dlana i malog i domalog prsta.

Kažiprstom i palcem iste ruke pridržavajte dvostruku, presavijenu pletenicu (takođe ne dužu od 15cm) paralelno sa predvezom, samo u suprotnom smeru.

1

Namotajte tako da idete od mesta gde se spajaju monofil i pletenica, dovoljno je od 5 do 10 namotaja.

2

Kada to uradite, provucite kroz omču pletenice onaj kraj monofila koji ste pridržavali rukom i dobićete jednu dosta nestabilnu petlju kojoj ćete sa malo pažnje tokom zatezanja pomoći da se pretvori u solidan čvor.

4

 

Bitno je da polako zatežete oba kraja koji čine čvor sve dok se ne napravi jedna relativno dugačka ali već formirana petlja. Tada je potrebno navlažiti spoj i polako, povećavajući pritisak zatezanjem, dobiti čvor koji se na kraju formira tako što se zateže pletenica dok monofil ne formira potpuno paralelne zbijene namotaje.

Čvor je dobar kada je sve kompaktno, a monofil „izlazi” iz petlje pod pravim uglom. Možda ovako izgleda haotično, ali par puta ga vežite i videćete koliko je prosto i brzo.

5Naravno, monofil se seče do čvora, a pletenica može da se pusti nekoliko milimetara jer ne smeta pri eventualnom prolasku kroz provodnike.

Možete ga naći na net-u u raznim varijantama, a ovo je najprostija i najbrža verzija. Izbegavajte prethodno vezane čvorove na pletenici jer su to najslabija mesta u svim sistemima vezivanja. Ne zaboravite da struna skoro prepolovi nosivost na direktnom čvoru, bez obzira koliko je pažljivo vezan, pa se korišćenjem predveza i ovih petlji za spajanje veoma poboljšava nosivost sistema, pored znatno veće otpornosti na abraziju.

Nije mi se desilo odvezivanje, proklizavanje i slične stvari, koje nisu baš tako retke kod ostalih, na brzinu vezanih čvorova (obično prilikom ribolova).

Nesa---Potpis smanjen

Ostavite odgovor